Nagyvilág

Kanadának túl sok a magyar menedékkérő

A kanadai kormány felszólította Budapestet, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására.

A Canwest News Service kanadai hírügynökség jelentése szerint Magyarország felől menedékkérők váratlan hulláma öntötte el a kanadai repülőtereket, s a kanadai szövetségi kormány emiatt kérte intézkedésre a budapesti kormányt.

Ottawa még nem tett lépéseket arra, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarországgal szemben, miként azt Mexikó és Csehország esetében tette a nyáron. Ugyanakkor nem zárja ki ennek lehetőségét. Az év első felében 750 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában, közülük 578 az április 1-jétől június 30-ig tartó időszakban.

Kanada “jelenleg nem tervezi, hogy vízumkötelezettséget léptet életbe Magyarországgal szemben” – közölte Alykhan Velshi, az állampolgársági és bevándorlási ügyek miniszterének, Jason Kenneynek a szóvivője a Vancouver Sun című kanadai lap jelentése szerint. A szóvivő azonban megjegyezte: a vízummentességet élvező országok “tisztában vannak azzal, hogy amennyiben nem tesznek eleget a kanadai vízummentesség előírásainak, újra be lehet vezetni a vízumkötelezettséget”.

A szóvivő szerint Kenney már el is repült Budapestre, hogy jelezze a kanadai aggodalmakat a menedékkérők számának emelkedése miatt, s hogy megvitassa azokat a stratégiákat, amelyekkel szavatolni lehet, hogy úgymond a valódi látogatók élvezhessék a vízummentesség előnyeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik