Nagyvilág

Észak-Korea leszerelhet

Észak-Korea visszatérhet a hatoldalú tárgyalásokhoz nukleáris programjával kapcsolatban. Az viszont nem teljesen világos, mi lehet a célja az újabb közeledésnek.

Az állami média és az Új Kína hírügynökség jelentései szerint Kim Dzsong-Il a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao háromnapos észak-koreai körútja során tett olyan kijelentéseket, hogy országa újra visszatérne a leszerelésről szóló tárgyalásokhoz.

A kommunista állam vezetője azonban először is bilaterális tárgyalásokat akar az Egyesült Államokkal. Amerikai visszajelzések alapján az Egyesült Államok kész a tárgyalások folytatására. A közeledést sürgeti Dél-Korea is, miután jelentései szerint északi szomszédja a yongbyoni atomlétesítmény újraindításának utolsó szakaszába lépett. Yongbyont még a hatoldalú tárgyalások megszakítása előtt állították le az észak-koreaiak.

A tárgyalások még 2003-ban kezdődtek Kína, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és a két Korea között. Legnagyobb eredménye a 2005-ben és 2007-ben született megállapodásokat követően a yongbyoni létesítmény bezárása volt. 2008 decemberében azonban Észak-Korea otthagyta a tárgyalóasztalt, és nagy hatótávolságú rakétakísérletekbe kezdett, egy hónappal később pedig föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtottak végre.

Az Egyesült Államoknak továbbra is Észak-Korea teljes leszerelése a célja. Észak-Koreának is érdekében állna a közeledés gazdasági okokból, azonban bel- és külpolitikai okokból egyaránt nagyon fontos számára atomhatalmi státusza.

Kim Dzsong Il hétfői közlésére reagálva Ian Kelly, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője reagált: „Mi és partnereink azt szeretnénk, ha Észak-Korea tárgyalásokba bocsátkozna velünk arról, hogy visszafordíthatatlan lépések után teljesen és ellenőrizhetően atomfegyvermentessé tesszük a Koreai-félszigetet. Az Egyesült Államok a hatoldalú tárgyalások keretén belül továbbra is hajlandó jóhiszeműen kétoldalú tárgyalásokat folytatni Észak-Koreával arról, hogy az ázsiai ország elkötelezi magát az atomfegyverek maradéktalan leszerelése mellett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik