Nagyvilág

Alakul a brit “Bajnai-csomag”

A Bajnai-csomag mintájára a közalkalmazottak - vagy azok egy részének - bérének befagyasztásával próbálnának a britek úrrá lenni az elszabadult költségvetési hiányon. Akad azért legalább egy markáns különbség a Bajnai-csomaghoz képest: a briteknél a válság miatt a legmagasabb jövedelműek 50 százalékos kulccsal adóznak. A toryk ugyan ezt ellenzik, de ők sem szüntetnék meg a felső kulcsot, amíg a közszolgáktól áldozatokat kell kérni.

A tervezettnél korábban hozzákezdenek a nyugdíjkorhatár emeléséhez és befagyasztják a közalkalmazottak zömének fizetését a brit konzervatívok, ha a jövő tavaszi választások után kormányt alakíthatnak – mondta kedden, az ellenzéki Konzervatív Párt éves kongresszusán a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje.

Mindenki a közszolgákon spórolna

George Osborne a manchesteri rendezvényen felszólalva kijelentette: a párt tervei szerint 2011-től csak a tűzvonalban szolgáló katonák, valamint az évente 18 ezer fontnál (5,5 millió forintnál) kevesebbet kereső közalkalmazottak kaphatnának fizetésemelést.

Abban nincs politikai vita a kormánypárt és ellenzék, hogy a súlyos költségvetési helyzetben igen jelentős kiigazításokra lesz szükség.

A közszféra bérköltségén a munkáspárti kormány is takarékoskodni akar. Előző nap Alistair Darling pénzügyminiszter hivatalosan javasolta, hogy a 2010-2011-es pénzügyi évben a közalkalmazotti gárda 40 ezer vezető beosztású tisztviselője egyáltalán ne kapjon fizetésemelést, további 700 ezer középbeosztású alkalmazott bére pedig legfeljebb nulla és 1 százalék közötti mértékben emelkedhessen.

Gigantikus hiány

Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint 175 milliárd font (53 ezer milliárd forint) lesz, ami a hazai össztermék (GDP) becsült értékének 12,4 százalékát tenné ki. Ez a modern brit gazdaságtörténet eddigi legnagyobb központi deficitje lenne.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő nemrég – hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel – stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia lehető legjobb, “AAA” szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a mostani költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A konzervatívok pénzügyminiszter-jelöltje közölte: jóllehet a toryk nem értenek egyet a legmagasabb jövedelműekre a Labour-kormány által külön megállapított 50 százalékos adókulccsal, ezt egyelőre nem törölnék el, mivel egy ilyen intézkedésre “gondolni sem lehet, miközben a közalkalmazottaktól bérbefagyasztás elfogadását kérjük”.

A politikus – részletek említése nélkül – kilátásba helyezte a túlzottnak ítélt bankári jutalmak külön adóztatását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik