Nagyvilág

Átszabják a románok a nyugdíjrendszert

A kisebbségben kormányzó, új román kabinet megreformálná a nyugdíjrendszert, ezzel az ország az IMF-nek tett ígéretét teljesítené.

Emil Boc román miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a parlament elé terjeszti gyorsított eljárással a romániai nyugdíjrendszert új alapokra helyező tervezetet. Ennek egyik alapelve azt a célt tűzi ki, hogy jelentősen csökkenjenek a nyugdíjak közötti különbségek. Jelenleg ugyanis egyeseknek 350 ezer lejt (8300 eurót), másoknak pedig csak 350 lejt (83 eurót) visz havonta a postás.

A múlt heti kormányválság után felállt kisebbségi Boc-kormány talpa alatt meglehetősen ingatag a talaj a romániai belpolitikai válság miatt, ezért nehéz megjósolni, hogy mi lesz a tervezet sorsa. Viszont tény: Románia megígérte a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy már az idén elfogadja az új nyugdíjtörvényt, amit 2010-től kellene alkalmazni.

A jogszabály-tervezet tartalmazza a kormány egyik legfőbb ígéretét is, miszerint változtatnak a nyugdíjak kiszámítási módján, így a járandóság emelését nem a bruttó átlagfizetéshez viszonyítják, hanem csak az évi inflációval igazítják ki.

A tervezet a nyugdíjkorhatár fokozatos emeléséről is rendelkezik. Így 2014-ig a nők esetében 60 évre, férfiaknál pedig 65 évre növelik a korhatárt, 2030-ban pedig férfiak és nők egyaránt csak 65 évesen mehetnek nyugdíjba, ha a teljes értékű szolgálati idő utáni járandóságra tartanak igényt.

A kormányfő szerint azért van szükség az új jogszabályra, mert 2009-ben a központi költségvetésből már 1,5 milliárd eurót – a nyugdíjkiadások 15 százalékát – kellett átutalni a nyugdíjrendszerbe, hogy az ne omoljon össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik