Nagyvilág

Feljelentések a szlovák nyelvtörvény miatt

A hatóságokhoz már érkezett néhány feljelentés a szlovák nyelvtörvény be nem tartása miatt - írja a Sme című liberális szlovák napilap.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely határozott bírálója a nyelvtörvénynek, figyelemmel kíséri a helyzetet, s készen áll a lakossági panaszok kivizsgálására. “Három esetben fordultak hozzánk az emberek, mindhárom eset a városi szerveket érinti. A vizsgálat folyamatban van” – nyilatkozta a lapnak Kakas Pál, az MKP lévai járási szervezetének titkára.
A dunaszerdahelyi, az újvári és néhány más járásban egyelőre senki sem panaszkodott, hogy problémái akadtak volna a törvény miatt.

Berényi József, az MKP alelnöke azonban nyugtalanító jelenségről is tud. “Olyan értesüléseink vannak, hogy az állami, de a magánszférában is a munkaadók megtiltják a munkavállalóknak, hogy egymás közt magyarul beszéljenek” – vázolta a helyzetet Berényi. Megjegyezte: az emberek attól tartanak, hogy elveszítik munkahelyüket, ezért nyilvánosan nem panaszkodnak.

Az alelnök szerint ez a törvény félreértelmezése, mert a jogszabály a magánszférára nem vonatkozik. A munkaadók azonban óvatosak, bírságtól tartanak, s ezért inkább tiltják a magyar beszédet. Ilyen problémák leginkább ott merültek fel, ahol a magyarság részaránya megközelíti a 20 százalékot, mint Vágsellyén, Léván vagy Nagykürtösön.

Hrubík Béla, a Csemadok elnöke a lapnak azt mondta, hogy a nyelvtörvény miatt eddig nem voltak problémái. Egyelőre nem tudja, hogy oldják meg az emléktáblák feliratainak ügyét. Az emléktáblákon január elsejétől kétnyelvű szövegnek kell lennie, miközben a szlovák felirat nem lehet kisebb mint a más nyelvű. “Öt tábláról tudok, ahol csak magyar nyelvű felirat van. Cseréjükre azonban nincs pénzünk” – jelentette ki Hrubík.

A kulturális minisztériumban jelenleg három személy felügyeli a nyelvtörvény betartását, számuk januártól ötre emelkedik.

Jozef Bednár, a szlovák kulturális minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, már érkeztek feljelentések a szlovákiai nyelvtörvény módosítása kapcsán. A feljelentések a hangosbemondó használatát és a magyar nyelvű hirdetőtáblákat érintették – mondta a szóvivő. Bednár elmondta, hogy a minisztérium egyelőre csak figyelmeztet, de nem büntet, s az év végéig dolgozzák ki a végrehajtó rendelkezéseket. Eddig három jogi személy fordult a minisztériumhoz a jogszabály értelmezéséért, ennek egyike a szlovák posta volt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik