Nagyvilág

Új Szó: Hazudott a szakértő Malina ügyében

Hazudott a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja Malina Hedvig CT-vizsgálatának eredményéről, amikor azt állította, hogy az nem mutatott ki arcsérülést. Az igazság az, hogy a lány arcát nem is vizsgálták, a koponya és az agy sérüléseit akarták kizárni - írja az Új Szó.

Peter Labas a szlovák főügyészség megrendelésére készített újabb orvosi jelentést Malina Hedvig ügyében. Ezt több szakértő is vitatja. A dékán jelentése végén 12 orvost sorolt fel, azt állítván, hogy konzultált velük. Ezeknek az orvosoknak az aláírása azonban nem szerepel a dokumentumban, s többen közülük nyíltan elhatárolódtak a jelentéstől.

A szlovákiai magyar napilap Malina Hedvig beleegyezésével megszerezte a nyitrai kórházból a komputertomográfos vizsgálat felvételét és leírását. Hogy Labas hogyan jutott a CT-felvételéhez, nem tudni – a páciens engedélyével biztos nem, és valószínűleg ügyészi meghatalmazással sem, mert a felvétel nincs az ügy aktájában – jegyezte meg a lap.

Mint a leletek áttanulmányozása során kiderült, Malina Hedvigről nem az „egész testet érintő“ CT-felvétel készült, mint azt Labas jelentésében állítja, hanem a koponyát, az agyat, a mellkast, a hasat és a kismedencét vizsgálták. Traumatológus kérte a CT-vizsgálatot, és a törésekre, belső vérzésekre volt kíváncsi, nem a zúzódásokra és véraláfutásokra.

Az orvosi kar dékánja a Zivot című hetilapnak nyilatkozva azt mondta: a CT-felvétel hiteles közvetlen bizonyítéka annak, hogy Malina Hedvignek az ajkán észlelt seben és a combtájéki „régebbi eredetű” zúzódásokon kívül semmilyen sérülése nem volt. Az Új Szó által megkérdezett radiológus szerint azonban az érvelés sántít, mert a komputertomográfos vizsgálat célja nem a bőr hámszövetének vizsgálata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik