Nagyvilág

Szétszakadt a román kormány

A román szociáldemokrata miniszterek csütörtökön bejelentették, hogy kivonulnak a kormányból, miután Traian Basescu államfő nem sokkal előtte aláírta a Dan Nica belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes menesztéséről szóló elnöki rendeletet.

Nica leváltására Emil Boc miniszterelnök, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke tett javaslatot az államfőnek, miután a koalíciós partnerek nem voltak hajlandók más személyt delegálni a szociáldemokrata miniszter helyére, és abba sem mentek bele, hogy független vagy ellenzéki politikus töltse be azt a posztot. Ezt Basescu indítványozta, aki még arra is kísérletet tett, hogy magát Dan Nicát beszélje rá az önkéntes lemondásra.

A PSD vezetői azonban ragaszkodtak Nica személyéhez. Basescu csütörtöki döntése után Mircea Geoana pártelnök bejelentette: a szociáldemokrata miniszterek kivonulnak a kabinetből. Kilenc tárcát tartottak eddig a kezükben: az oktatásit, az egészségügyit, a külügyit, a munkaügyit, a mezőgazdaságit, a belügyit, a környezetvédelmit, a parlamenti kapcsolatokért felelőst, valamint a kis- és középvállalkozók ügyeivel foglalkozót. Dan Nica egyben a miniszterelnök-helyettesi funkciót is betöltötte.

A kormányválságra napok óta számított a közvélemény, miután Boc még hétfőn bejelentette azt a szándékát, hogy eltávolítja Nicát. Döntése hátterében a szociáldemokrata miniszter korábbi nyilatkozata állt, amelyben közvetetten választási csalások előkészületeit próbálta sejtetni, ezt pedig a demokrata-liberálisok magukra vették.

Romániában november 22-én és december 6-án kétfordulós elnökválasztás lesz. A két párt között ennek jegyében folyik immár több hónapja a még nem hivatalos választási kampányharc, hiszen a PD-L által támogatott, második mandátumáért versenybe szállni készülő Traian Basescu legfőbb kihívója Mircea Geoana. Az országban az államfőnek van csak joga felmenteni állásából bármely minisztert a kormányfő javaslatára. A PSD kezdettől leszögezte: ha Basescu aláírja a Nica menesztéséről szóló rendeletet, miniszterei azonnal kivonulnak. A szociáldemokraták ugyanis nem hiszik el, hogy Basescu valóban közvetíteni akart a két kormánypárt között. Sőt, Geoana úgy nyilatkozott, hogy az államfő ennek a válságnak a legfőbb “forgatókönyvírója”.

A PSD a tavaly decemberben létrejött koalíciós szerződés felrúgását látja Boc és Basescu e lépésében. Akkor ugyanis a két párt – amely a választásokon szinte azonos, mintegy 30 százalékos eredményt ért el – két egyenrangú erőként lépett kormányzati szövetségre. A PSD úgy tekintette, hogy Dan Nica miniszterelnök-helyettesként gyakorlatilag Emil Boc egyenrangú partnere ebben a kormányban, eltávolítása tehát magának a “hatalmi frigynek” a végét is jelenti.
Bukaresti megfigyelők szerint a belügyminiszteri tárca birtoklásáért is folyik a küzdelem, mivel ez az intézmény alapvetően fontos szerepet játszik az elnökválasztások megszervezésében.
Basescu mindenesetre a napokban valóban úgy tűnt fel a nyilvánosság előtt mint közvetítő, ő maga kérte a kormánypártokat: koalíciós tárgyalások révén egyezzenek ki, mert csak így lehet elhárítani a gyanút, hogy a belügyminisztérium esetleg valóban befolyásolhatja a választások menetét. Mivel most a koalíciós képlet egésze hullott szét, az új kormány összetételét a parlamentnek kell majd megszavaznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik