Nagyvilág

Nagy erejű földrengés rázta meg Szumátrát

Nagy erejű földrengés volt szerda délután az indonéziai Szumátra sziget partjainál: erősségét 7,6-esnek mérte az indonéz és az amerikai geofizikai és meteorológiai intézet.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el Indonéziára, Malajziára, Indiára és Thaiföldre. Az indonéz intézet szerint viszont az országban nincs cunamiriadó. India szintén azt közölte, hogy nem rendelt el szökőárriadót.
Az amerikai intézet először 7,9-es erősségűnek mérte a rengést. Az indonéz intézet szerint a rengés epicentruma a szumátrai partok közvetlen közelében volt.

A földmozgást az onnan több száz kilométerre lévő Jakarta főváros magasházaiban, sőt a szomszédos Malajziában és Szingapúrban is érezni lehetett.

Az indonéziai Padang városából, Nyugat-Szumátra tartomány fővárosából egy szemtanú a brit hírügynökségnek elmondta, hogy házak százait rongálta meg a földmozgás, amely miatt néhány híd leomlott, több helyütt pedig tűz ütött ki. A helyi lakosság pánikban tört ki, mert a földrengés miatt eltörtek a vízvezetékek, a belőlük kiömlő víz pedig elárasztotta az utcákat.
Az indonéz geofizikai intézet egyik munkatársa szerint a földrengés romba döntött több épületet, köztük lakóházakat és szállodákat Padangban és környékén.

A földmozgás következtében szünetel a vezetékes telefonszolgáltatás az agglomerációval együtt csaknem egymilliós városban. A tektonikus törésvonalak mentén fekvő Indonéziában gyakoriak a földrengések. Öt évvel ezelőtt, 2004 decemberében pusztító szökőárt indított útjára egy nagy erejű földrengés Indonézia nyugati partjainál. A cunami közel 230 ezer ember életét oltotta ki az Indiai-óceán térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik