Nagyvilág

Norvég exminiszterelnök lett az Európa Tanács elnöke

Thorbjorn Jaglandot, a norvég parlament munkáspárti elnökét választotta meg kedden az Európa Tanács (ET) új főtitkárává a strasbourgi székhelyű összeurópai intézmény parlamenti közgyűlése.

Jagland, aki hazájában 1996 és 1997 között miniszterelnöki tisztséget is betöltött, Wlodzimierz Cimoszewicz baloldali lengyel szenátorral versenghetett a posztért, és 165-87 arányú győzelmet aratott. Az 58 éves norvég politikus 2005-ben lett a Storting elnöke. Külügyminiszterként is szolgált, 2000-2001-ben.

Thorbjorn Jagland (Fotó: MTI)

Thorbjorn Jagland (Fotó: MTI)

Az előző főtitkár, a brit Terry Davis megbízatása augusztus végén járt le, azóta a feladatkört ideiglenesen a holland Maud de Boer-Buquicchio látta el. Idén júniusban az ET parlamenti közgyűlése még nem volt hajlandó új főtitkárt választani, mert a tagállamok külügyminisztereinek bizottsága a magyar liberális Eörsi Mátyást és a belga kereszténydemokrata Luc Van den Brandét kihúzta a jelöltlistáról, arra hivatkozva, hogy nincs kormányfői tapasztalatuk.

A most öt évre megválasztott Thorbjorn Jagland korábban azt mondta: megválasztása esetén az ET titkárságának reformjára törekedne, mert az szerinte nem elég hatékony az olyan kihívások kezelésében, mint az emberkereskedelem, a nemek egyenjogúságának problematikája, a gyermekek védelme, illetőleg az idegenellenesség és a migrációhoz kapcsolódó egyéb problémák sora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik