Nagyvilág

A NATO még marad Afganisztánban

A NATO "a feladat befejezéséig" Afganisztánban marad - erről biztosította Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Barack Obama amerikai elnököt kedden Washingtonban.

Rasmussen az elnökkel folytatott megbeszélése után a vele közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: Obamának igaza van, amikor először a stratégiáról dönt és csak azután a forrásokról.

A főtitkár közölte: a NATO vezetői jelenleg értékelik az amerikai és NATO-erők parancsnokának afganisztáni jelentését. Mint fogalmazott, a NATO vezetőinek elsősorban nem számokban kell gondolkodniuk.

Stanley McChrystal amerikai tábornok, az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők amerikai főparancsnoka múlt pénteken Európában járt, hogy személyesen adja át csapaterősítési kérelmét az amerikai vezérkari főnöknek és a NATO katonai főparancsnokának.

Rasmussen leszögezte: az afganisztáni küldetés nem egyedül Amerika felelőssége, nem csak az Egyesült Államoknak kell a terhet viselnie, hanem “csapatmunka és az is marad”. Az egykori dán miniszterelnök kijelentette, hogy az észak-atlanti szövetség egységes marad és erői Afganisztánban tartózkodnak, ameddig küldetésüket befejezik.

Obama még nem döntött a csapaterősítésről

Obama elnök – aki kedden és szerdán tanácskozik nemzetbiztonsági tanácsadóival Afganisztán ügyében – közölte: addig nem dönt az esetleg csapaterősítésről, amíg szélesebb értelemben meg nem vizsgálják az afganisztáni stratégiát. Részletekről azonban nem szólt.

McChrystal tábornok jelentésében figyelmeztetett: valószínűleg kudarccal fog járni az afganisztáni küldetés, ha csak nem történik lényeges változás a stratégiában, amelynek szerinte lényeges eleme, hogy újabb csapatokat kell küldeni a közép-ázsiai országba. Amerikai kormányzati és kongresszusi források szerint a tábornok további 30-40 ezer katonát és kiképző tisztet kér Washingtontól.

103 ezer katona állomásozik Afganisztánban

A 41 ország részvételével zajló NATO-küldetés keretében 103 ezer külföldi katona harcol Afganisztánban, ebből 65 ezer amerikai.

Rasmussen előző nap a washingtoni Atlanti Tanács nevű kutatóintézetben tartott előadásában azt szorgalmazta: a NATO-országok vezetői többet beszéljenek a nyolcadik éve tartó afganisztáni küldetés sikereiről, hogy visszaszerezzék a közvélemény támogatását. A sikerek között említette, hogy 7 millió afgán gyerek tanul iskolában, harmaduk lány, és hogy a tálibok fenyegetései ellenére több millió afgán állampolgár vehetett részt az augusztusi elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik