Nagyvilág

Németországban megmaradna az SZDSZ

Míg Európa-szerte tendencia a jobboldal erősödése és a liberális pártok gyengülése, bukása, addig Németországban kormányra került a liberális FDP. A szakértő szerint befellegzett a nagy pártoknak, míg a kicsik középpárttá alakulnak. Egy viszont biztos: Merkel népszerűsége töretlen.

Németországban vagy nem stimmel valami, vagy náluk lesz a megoldás a gazdasági válságra, remélhetőleg más recepttel, mint amit a legutolsó során alkalmaztak. Az EP-választások alapján szemügyre vehető európai politikai paletta egyértelműen jobbra tolódott. Bár néhány országban megerősödött a szélsőbaloldal is, általánosságban elmondható, hogy a jobboldali, konzervatív pártoknak sikerült a legnagyobb támogatást szerezniük.

A koalíciót büntették

Az FDP 14,6 százalékos eredménye a német liberális párt eddigi legjobb eredménye. Kiss J. László, a Külügyi Intézet tudományos igazgatója az FN-nek elmondta: a mostani kiemelkedő eredmény nem teljes egészében a liberálisok érdeme. A német szavazók a négy éve kormányzó koalíció tagjait büntették, bár közülük is inkább az SPD volt szavazói voksoltak a liberálisokra.

A legerősebb pártok Európában az EP-választás eredményei alapján (Kép: Rédley Tamás/FN)

A legerősebb pártok Európában az EP-választás eredményei alapján (Kép: Rédley Tamás/FN)

A kutató szerint a két nagy párt az elmúlt években főleg gazdaságpolitikai kérdésekben sokszor akadályozta egymást. A liberálisoknak ugyanakkor sikerült hiteles képet felmutatniuk pártjukról, hiszen immár 15 éve karizmatikusan képviselik a liberális gazdaságpolitikát, sőt újabban bedobták az önmagát finanszírozó adócsökkentés ötletét is.

Markáns álláspontot képviselnek továbbá az oktatáspolitika és az innováció területén is. Emiatt, valamint a szociális kérdések terén is éppen ezért nehéz lesz összecsiszolódniuk az utóbbi években társadalmi kérdésekben egyre érzékenyebb CDU-val.
Kiss J. László szerint a mostani választási eredmények a német pártstruktúra átalakulását jelzik. Mint mondta, a nagy pártok lassan el fognak tűnni , míg a kis pártok tisztességes támogatottsággal rendelkező középpárttá alakulnak. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy mind három nagy párt (CDU, CSU, SPD) a második világháború óta a legrosszabb választási eredményét könyvelheti a vasárnapi választásokon.

A nagyoknak befellegzett

A nagy pártok fénykora, a jóléti társadalom érája annak finanszírozhatatlansága miatt véget ért. Az szociáldemokrata SPD pont ennek lebontása során került szembe saját szavazóival, ennek is köszönhető a mostani bukás. A nagyok gyengülésével együtt kell járjon a szociális kérdések állandó felszínen tartása is, ez pedig kemény küzdelmeket vetít előre a most jelentős zsarolási potenciállal rendelkező FDP és a CDU között. A Külügyi Intézet tudományos igazgatója szerint könnyen elképzelhető, hogy a következő német kormány már egy három, nagyjából azonos súlycsoportba tartozó középpártból fog állni.

A vasárnapi német választások után mindenesetre Angela Merkel marad a kancellár, aki saját körzetében még pártja támogatottságát is jóval felülmúló arányban kapott voksokat és országszerte igen népszerű. A kormány a liberális FDP és a konzervatív CDU/CSU unió koalíciójából fog állni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik