Nagyvilág

Nem lesz szálloda Babij Jarnál

Az egyre határozottabb bírálatok hatására az ukrán főváros polgármestere megvétózta a kijevi Babij Jar szakadéknál építendő szálloda tervét.

Zsidó csoportok és szervezetek elítélték azt a tervet, hogy szállodát építsenek az ukrán főváros azon negyedében, ahol a nácik és segítőik zsidók tízezreit mészárolták le a II. világháborúban.

Jogvédők és egyetemi tanárok támogatásukról biztosították Leonyid Csernoveckij polgármester döntését, de sürgették az ukrán hatóságokat: tegyenek többet annak érdekében, hogy méltóan emlékezzenek meg a holokauszt e tragikus fejezetének áldozatairól

1941. szeptember 29-én és 30-án több mint 33 ezer zsidót tereltek össze és lőttek agyon a szakadéknál. A következő több mint két év során további mintegy százezer embert végeztek ki, köztük romákat, nem zsidó kijevieket és a Vörös Hadsereg fogságba esett katonáit. A holttesteket a szakadékba dobták

Az egykori tömeggyilkosság helyén hét különböző emlékmű emlékeztet az áldozatokra, de egységes emlékhely nincs.

A háromcsillagos, Babij Jar nevű szálloda építésének tervét a múlt héten fogadta el a kijevi önkormányzat. Előzőleg Csernoveckijhez közel álló parlamenti képviselők még a szálloda mellett kardoskodtak, mondván, hogy szükség van új szállodákra a 2012-es labdarúgó EB-re készülődő Kijevben. A polgármester szombaton vétózta meg a városi tanács döntését – jelentette be szóvivője, Marta Hrimszka hétfőn.

Zsidó szervezetek és emberi jogi csoportok szerint a szállodaépítéssel gúnyt űznének az áldozatok emlékéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik