Nagyvilág

Portugália is választ

Megkezdődött a parlamenti választás Portugáliában: mintegy 9,5 millió szavazópolgárt várnak az urnák elé helyi idő szerint reggel nyolc óra és este hét óra között.

A választásnak az a tétje, hogy újrázhat-e a szocialista párti José Socrates, vagy pedig fő riválisa, a jobbközép Manuela Ferreira Leite kap-e kormányalakítási megbízást. A júniusban tartott európai parlamenti választásokon a Socrates vezette Szocialista Párt súlyos vereséget szenvedett, de sikerült rendeznie sorait, s az utóbbi napok közvélemény-kutatásai már arról tanúskodnak, győzni fog a párt, de elveszíti abszolút többségét a parlamentben. Az előző, 2005-ös választáson a szocialisták 45 százalékot szereztek, 121 képviselővel szilárd támogatottságuk volt a 230 fős törvényhozásban.

A választási kampány utolsó napján, pénteken közzétett három felmérés eredménye szerint a Szocialista Pártnak (PS) 38-38,8 százalékos a támogatottsága, míg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) a megkérdezettek 29,1-30 százaléka részesíti előnyben. A Baloldali Blokk nevű szélsőbaloldali párt támogatottságát 9,4-11 százalék közé teszik a felmérések.

Portugáliában arányos választási rendszer működik. Összesen 16 alakulat indult a versenyben, de közülük csak öt reménykedhet abban, hogy valóban be is jut a törvényhozásba. Az utóbbi négy évben végrehajtott szerkezeti reformok erős társadalmi elégedetlenséget váltottak ki, ami főleg a liberalizmust ellenző baloldali erők malmára hajtja a vizet. Elemzők szerint a parlamenti többséget nélkülöző kormány a gazdasági világválság közepette bizonytalanabbá teheti a portugál politikát, különös tekintettel a jövő évi költségvetés elfogadtatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik