Nagyvilág

Tájfun pusztított a Fülöp-szigeteken

Nagy erejű tájfun pusztított szombaton a Fülöp-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigetén, Luzonon. A természeti csapás következtében mintegy hatvan ember életét vesztette, Manilában megszakadt az áramszolgáltatás és felfüggesztették a légi forgalmat.

A Ketsana névre keresztelt trópusi vihar 100 kilométer/órás széllökésekkel érkezett, és 12 óra leforgása alatt 424 milliméter csapadék hullott le a Fülöp-szigetek fővárosára, Manilára, több, mint az egész szeptemberre vonatkozó 392 milliméteres átlag. Nathaniel Cruz, a meteorológiai intézet vezetője azt mondta: 1967 óta nem fordult elő az országban, hogy egy tájfun ilyen hatalmas esőmennyiséget hozzon magával.

A televíziós híradások tanúsága szerint a megáradt folyók házakat mostak el, s az emberek a háztetőkön várták a segítséget. A főváros térségében tizenegyen haltak meg, összeomló falak alatt vagy áradó folyókban. Manilától keletre, Rizal tartományban legalább 47 ember halt meg, többségük vízbe fulladt.

Az egész szigeten felfüggesztették a légi forgalmat, a nemzetközi és a belföldi járatok sem közlekedhetnek, így utasok ezrei rekedtek a repülőtereken. Legkorábban vasárnap indulhat újra a légi közlekedés.

Gloria Macapagal Arroyo államfő felszólította honfitársait, hogy őrizzék meg nyugalmukat és kövessék a katasztrófavédelmi hatóságok utasításait. Az államfő adományokat – ruhát, takarót, élelmiszert és vizet – kért a bajba került családok megsegítésére.

A tájfun nyugat-északnyugat irányban halad, és várhatóan vasárnap este vagy hétfőn hajnalban éri el a Dél-kínai-tengert. A Fülöp-szigeteken évente általában mintegy húsz tájfun halad át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik