Nagyvilág

Elszigetelnék Iránt

Barack Obama amerikai elnök szerint Iránnak bizonyítania kell nukleáris programja békés jellegét, s ha ezt nem teszi meg, csak fokozódik az országra nehezedő nyomás, s Irán elszigetelt helyzetben találja majd magát.

Obama mindezt szokásos szombati rádióbeszédében mondta, arra reagálva, hogy előző nap nyilvánosságra került: Irán a már létező natanzi urándúsító üzeme után most egy második ilyen létesítményt épít. Obama újból leszögezte, hogy Teheránnak meg kell nyitnia ezt a létesítményt a nemzetközi ellenőrök előtt, máskülönben viselni fogja ennek következményeit.

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezen a téren a legfőbb opció a gazdasági szankciók fokozása – de az elnök és munkatársai pénteken nem zárták ki egy katonai akció lehetőségét sem.

Obama a szombati rádióbeszédben úgy fogalmazott, hogy az új fejlemény csak még sürgetőbbé teszi az iráni nukleáris dosszié ügyében tárgyaló hatalmak és a teheráni illetékesek október elsejei genfi megbeszélését. S hozzátette: továbbra is kész a komoly párbeszédre, ám Iránnak most teljes mértékben együtt kell működnie a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), s lépéseket kell tennie békés szándékai bizonyítására.

A teheráni vezetés megengedi majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, hogy ellenőrizze az új iráni atomlétesítményt – közölte szombaton az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője, Ali Akbar Szalehi, megerősítve Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő előző napi állásfoglalását. Mint mondta, Irán a NAÜ-vel közösen határozza majd meg a helyszíni szemle időpontját. Azt is közölte, hogy az új létesítményt a NAÜ “felügyelete” alá helyezik majd, s ott maximum 5 százalékra dúsítják az uránt. Egyben cáfolta, hogy az új telep katonai jellegű lenne. “Ha a létesítmény katonai jellegű, akkor mivel magyarázzák, hogy a NAÜ felügyelete alatt áll majd?” – tette fel a kérdést.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton New Yorkban üdvözölte, hogy Irán lehetővé teszi a NAÜ-ellenőrzéseket új urándúsító üzemében. Iránnak minden olyan lépése, amely összhangban van a nemzetközi jog előírásaival, különösen a NAÜ vonatkozásában, mindenképpen üdvözlendő – mondta Clinton újságíróknak.

Szombaton egyébként Teheránban bejelentették, hogy vasárnaptól védelmi hadgyakorlatot kezd az iráni haderő elitegysége, a Forradalmi Gárda, s ennek során rakétakilövésekre is sor kerül majd. Mint megfigyelők emlékeztetnek, a hadgyakorlat egybeesik az iráni atomprogram körüli feszültségek kiéleződésével.

Davis Milliband brit külügyminiszter szombaton a BBC egyik rádiócsatornájának nyilatkozva azt mondta: továbbra is a diplomáciának kell adni a prioritást az iráni atomprogram ügyében. Ugyanakkor ő sem volt hajlandó kizárni egy katonai akció lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik