Nagyvilág

Medvegyev alkut kötött Obamával

Moszkva hajlandó lenne rábólintani az Irán ellen tervezett újabb szankciókra, válaszul arra, hogy Washington lemondott a kelet-európai rakétapajzsról.

Moszkva Irán-politikájában bekövetkezett jelentős fordulatnak minősítette Dmitrij Medvegyev orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel tartott csütörtöki New York-i megbeszélésén tett kijelentéseit a Kommerszant című orosz üzleti lap pénteken.

Medvegyev Obamának kijelentette: a szankciók ugyan ritkán hatásosak, de néha elkerülhetetlenek. A Kommerszant szerint ez egyértelműen arra vonatkozott, hogy Oroszország nem akadályozza meg az Irán ellen, annak nukleáris programja miatt meghirdetendő szankciókat, s ezt egy magas beosztású kormányhivatalnok meg is erősítette a lapnak.
A lap szerint ez a megfelelő mértékű fizetség azért, hogy az Egyesült Államok letett a globális rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítéséről, hiszen az utóbbi években Oroszország volt Irán leghevesebb védelmezője. A Kommerszant azt írta, hogy Moszkva az Iránnal kapcsolatos álláspontját azonnal felülvizsgálta, amint Obama bejelentette, hogy változtak a rakétapajzzsal kapcsolatos amerikai tervek.

A cikk szerzője úgy értesült, hogy a kemény szankciókat már október 1-én, az iráni kérdésben közvetítő hatok külügyminisztereinek találkozóján meghirdethetik, de Moszkvának addig még van esélye jobb belátásra bírni Teheránt, amikor Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője szeptember 28-án iráni kollégájával tárgyal. Az újság úgy vélekedett, hogy a két elnök találkozóján igen jelentős eredményeket értek el a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló (START) tárgyalások vonatkozásában is, és a két államfő a megbeszélés után már úgy szólt a készülő egyezményről, mint már majdnem teljesen eldöntött kérdésről.

Ugyancsak a Kommerszant hasábjain Szergej Rogov, az orosz Tudományos Akadémia Egyesült Államok és Kanada Intézetének vezetője kommentárban mutatott rá: Moszkva és Washington között természetesen továbbra is sok a nézetkülönbség. Nincs garancia arra, hogy az új START-szerződésről folyó tárgyalások befejeződnek év végéig, amikor az előző szerződés lejár, lassan halad Oroszország Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásának ügye, nem törölték még el a Jackson-Vanick jogszabályt. “Eufóriára nincs ok, de óvatos derűlátásra ad alapot az olyan kérdésekben való együttműködés, mint a hadászati támadó fegyverek korlátozása, az atomsorompó és a globális rakétapajzs” – írta Rogov.

fájdalomdíj a lengyeleknek?

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy katonai támaszpontokat létesít Lengyelországban, miután lemondott arról, hogy a tervbe vett rakétapajzs egyes elemeit a közép-európai országba telepíti – jelentette pénteken a Gazeta Wyborcza című napilap meg nem nevezett lengyel diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Egy állandó bázist tervez Washington rövid és közepes hatótávolságú rakéták számára, valamint több mozgatható támaszpontot. Az állandó bázis az ország északi részén található Redzikowóban lenne, ugyanott, ahová eredetileg az elfogórakéták bázisát tervezték a rakétapajzs keretében. Mellette felépítenének egy amerikai karbantartó és logisztikai központot is. A lap szerint az amerikai ajánlatot a napokban fogják konkretizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik