Nagyvilág

Basescu egykamarás parlamentet akar

Egykamarás parlament létrehozásáról szóló népszavazást javasolt csütörtökön Bukarestben Traian Basescu román államfő.

A referendumot szerinte a november 22-i elnökválasztással egy időben kellene megtartani. Csütörtöki sajtónyilatkozatában azzal indokolta javaslatát, hogy ezáltal tovább lehetne kurtítani az állami kiadásokat, és tovább lehetne lépni az államreform útján. Elképzelése szerint ugyanis 300 fős, egyetlen házból álló törvényhozó testület működne a jelenlegi kétkamarás – a képviselőház és a szenátus által alkotott – parlament helyett, amelyben 471 honatya foglal helyet.

A november 22-i elnökválasztásokon várhatóan induló Basescu magukat a képviselőket és a szenátorokat kérte, hogy szervezzék meg a népszavazást. Úgy vélte, a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban megreformálják az állam egész apparátusát, megszabadulnának a túlzottan nagy kiadásoktól, a felszabaduló pénzeket pedig fejlesztési programokra lehetne fordítani.

Kifejtette: egy ilyen referendum elősegítené, hogy teljesíthesse az államrendszer korszerűsítésére vonatkozó ígéretét. Mint fogalmazott, e törekvése nem talált megértésre a “politikai osztályon” belül. Szerinte az alkotmányt az ország realitásaihoz kellene igazítani.

Az egykamarás parlament Basescu szerint nem csupán az állam modernizációját és a pénzspórolást szolgálná, hanem a korrupció visszaszorítását is, hiszen – mint mondta – kevesebb magas rangú politikus lenne, aki visszaélhetne befolyásával. A törvényhozó testület reformja mindenesetre csökkentené az előjogokat élvezők, a különlegesen nagy jövedelemhez jutók számát – vélte a román elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik