Nagyvilág

AZ EU tagállamok is faképnél hagyhatják Ahmadinezsádot

Az Európai Unió 27 tagállamának küldöttségei nagy zajjal és lassan hagyhatják majd el az ENSZ-közgyűlés termét szerdán, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök beszéde alatt, ha a politikus ezt kiprovokálja.

„Jelenleg is folyik az egyeztetés a manőverrel megbízott nagykövetek között. Arról tárgyalunk, hogy mi az a szó, ami kiválthatja az európaiak távozását” – közölték kedden francia részről.

Szerdán nyílik meg New Yorkban az ENSZ-közgyűlésének ülésszaka, s a nyitónapon emelkedik majd szólásra Mahmúd Ahmadinezsád is. Izrael és az Egyesült Államok már előre úgy döntött, hogy képviselőik nem lesznek a teremben az iráni elnök beszéde alatt.

A francia elnök környezetéhez tartozó források viszont azt mondták: ennél, azaz két üres széknél nagyobb hatása lenne, ha adott esetben, Ahmadinezsád beszéde közben az EU 27 államának küldöttei egy emberként felállnának, s nagy zajjal, lassan kivonulnának a teremből.

Az iráni elnök nagy felháborodást keltett világszerte múlt heti kijelentéseivel, amelyekkel – már nem először – kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét. Idén áprilisban pedig egy genfi ENSZ-konferencián Izrael kapcsán “rasszista kormányt” emlegetett – mire az EU-tagállamok képviselői kivonultak a teremből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik