Nagyvilág

Veszített fényéből a Váci utca

A budapesti Váci utca a világ 34. legdrágább bevásárlóutcája a Cushman and Wakefield legfrissebb felmérése szerint. Az élen idén is a New York-i ötödik sugárút végzett.

Az ingatlan-tanácsadó megállapította, a gazdasági válság a világ legelőkelőbb bevásárlóutcáinak több mint felére hatással volt. Az elmúlt 12 hónap a vásárlóerő, illetve a kiskereskedelmi értékesítés visszaesése miatt az üzletág történetének legnehezebb időszakát élte át.

Bár a 274 vizsgált bevásárlóutca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, így is megtartotta előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben. Magyarország prominens bevásárlóutcájában évi 1200 euró bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők négyzetméterenként.

A New York-i Fifth Avenue továbbra is a világ legdrágább bevásárlóutcája, itt a kiskereskedők négyzetméterenként 13 027 eurónak megfelelő éves bérleti díjat fizetnek, 18 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban.

A Fifth Avenue nyolc éve áll az élen, most a második helyen álló hongkongi Causeway Bayt és a harmadik helyezett párizsi Champs-Élysées-t előzve meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik