Nagyvilág

Békülékeny szlovák vélemény

A Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) magáénak vallja mind Szent István, mind Cirill és Metód szláv hittérítők örökségét.

Pavol Hrusovsky, a KDH távozó elnöke szombaton Nyitrán a párt közgyűlésén ugyanakkor felszólította Szlovákia polgárait, hogy ne legyenek közömbösek a magyar kisebbség és a szlovák többség közötti feszültség növekedésével szemben.

Szeretném megüzenni a nemzeti populistáknak, akik újra megpróbálják feléleszteni a nemzeti indulatokat, hogy az igazi hazafiságnak nincs szüksége ellenségre – jelentette ki a politikus, aki kilenc év után távozik a KDH éléről.

Hrusovsky leszögezte: a párt vállalja Szent István örökségét, amellyel politikai célokból Magyarországon és Szlovákiában egyaránt visszaélnek.

Szent István

“Nekünk ma nem kell vitatkoznunk azon, hová tegyük őt. Számunkra a kereszténység terjesztője is volt. Ezért elsősorban Szent Istvánnak nevezzük, és ma sem engedjük elvenni tőlünk azok által, akik lovasbohócnak nevezik, de azok által sem, akik személyén keresztül a nagymagyar eszméket kívánják terjeszteni” – szögezte le a politikus.

Hangsúlyozta: Szent István a történelmi Magyarország népeinek királya volt, aki kitörölhetetlenül beírta magát Szlovákia történelmébe, s akit semmiféle nacionalisták nem vehetnek el a szlovákoktól.

Cirill és Metód

Hrusovsky ugyancsak tiltakozott az ellen, hogy Cirill és Metód szláv hittérítők örökségével is visszaélnek a nacionalisták, s ezt elfogadhatatlannak tartja.

A tisztségéből távozó kereszténydemokrata pártelnök úgy vélte, hogy a szlovák többség és a magyar kisebbség problémáját Szlovákiában, s nem Pozsony és Budapest között kell megoldani.

“Az építés csak a kölcsönös egyetértés útján lehetséges. Lehetetlen ebből a folyamatból kizárni a félmilliós (magyar) kisebbséget” – húzta alá Hrusovsky, akit Ján Figel, váltott fel pártelnöki tisztségben. Figel eddig Szlovákiai európai uniós főbiztosa volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik