Nagyvilág

Változásokat sürget Kína

A kínai pártépítés hatékonyságának növelésére, a pártélet reformjára, a gazdaság továbbra is kiegyensúlyozott és gyors növelésére, a korrupció elleni harcra és a nemzeti egység megteremtésére, illetve az "etnikai szeparatizmus" elleni kemény fellépésre vonatkozó iránymutatással fejezte be pénteken negyedik plenáris ülését a Kínai Kommunista Párt mintegy kétszáz tagú központi bizottsága.

Az idén – a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója előtt két héttel – szeptember 15-18. között rendezték meg az ülést. Az eddig kiadott közlemény-részletek szerint Kína legbefolyásosabb vezetői kritikusan, helyenként bírálóan foglaltak állást az általuk legfontosabbnak ítélt kérdésekben, és a belpolitika szinte minden területére kiterjedő határozott állásfoglalással sürgetik a változtatásokat.

A KKP vezetése elégedetlen a párt belső építésével és hiányolja a belső kreativitást, megújulást, a változó körülményhez való alkalmazkodás képességét – szól a dokumentum. Abból, hogy a központi bizottság most “fáradtságos és azonnali” intézkedéseket sürget, kiderül: a vezetők aggódnak amiatt, hogy a párt végképp elszakad a tömegektől.

A legutóbbi – 2008-as – statisztikák szerint a KKP-nak 76 millió tagja van, 17-szer több az 1949-es tagságnál.

A pártdokumentum “nehéz és bonyolult” feladatnak minősíti korrupció elleni harcot. Az elmúlt hat évben évente mintegy 50 ezer hivatalnoki korrupciós esetben hoztak ítéletet – adta hírül nemrégiben egy kutatásra hivatkozva a pekingi jogi napilap. Az ott közöltek szerint a megvesztegetés átlagtarifája 2008-ra egy év alatt fejenként 2.5 millió jüanról (365 ezer dollár) 8 millió 800 ezer jüanra emelkedett.

A gazdaságot érintő kérdések sorában külön hangsúlyt kap a vidék és a város fejlődésében tapasztalható különbségek kiegyenlítése és a mindig is szem előtt tartott “társadalmi stabilitást” veszélyeztető kockázatok időben történő elhárítása.

A kommunista párt külön is kiemeli az etnikai alapú szeparatista tevékenység hatékony megelőzésének, illetve az ilyen megnyilvánulások elleni szigorú fellépésnek a fontosságát. A közlemény szerint a központi bizottság kiterjedt oktató kampányt fog indítani az etnikai egység megteremtésésének céljával. “A párt számára rendkívüli jelentőségű feladat az egyenlőségen, az egységen, a kölcsönös segítségen és a harmónián alapuló szocialista etnikai együttélés megteremtése” – áll a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik