Nagyvilág

Brutális gyilkosság Szlovákiában

Őrizetbe vettek Kelet-Szlovákiában két fiatalkorút, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek egy 53 éves férfit - közölte Jana Demjanovicová rendőrségi szóvivő.

Szlovák közlések szerint a Kassához közeli, nagyrészt magyarok lakta Buzitán csütörtökre virradóra történt gyilkosságot két – 12 és 13 éves – roma fiú követte el. A fiúk állítólag azért verték brutális módon halálra a férfit, mert az nem fizetett nővérük szexuális szolgáltatásaiért.

Még ha be is bizonyosodik a vád, az elkövetők – tekintettel fiatal korukra – nem büntethetők.

Kelet-Szlovákiában nagyszámú roma él, s több régióban, településen súlyos konfliktusok terhelik a romák és a többség együttélését. A szlovákiai szélsőséges szervezetek – a Szlovák Testvériség, illetve a nemrégiben alakult Új Szabad Szlovákia – az utóbbi hónapokban több helyen is tüntetést tartottak a “cigányterror” ellen. A helyzetre és a hangulatra jellemző, hogy a szélsőségesek tüntetéséhez Szentmihályfalván, Korompán és másutt a helyi lakosok százai csatlakoztak.

A lakosság és a sajtó is bírálja az államot, a hatóságokat, hogy nem tesznek semmit az úgynevezett cigánybűnözés ellen, képtelenek kezelni a kialakult feszültségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik