Nagyvilág

Téma lett Obama bőrszíne

A volt amerikai elnök, Jimmy Carter kitart korábbi nyilatkozata mellett, mely szerint sokan nem nézik jó szemmel, hogy az országnak afroamerikai elnöke van. Obama szerint nem azért tiltakoznak ellene, mert fekete.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerint az elnök nem hiszi, hogy bőrszínének bármi köze lenne a bírálatokhoz. Azt mondta, az húzódik a háttérben, hogy nem mindenki ért egyet a kormány döntéseivel.

Előző nap Jimmy Carter volt elnök ennek éppen az ellenkezőjét állította az NBC tévécsatornának adott interjúban. Nagy visszhangot keltő nyilatkozatában arról beszélt: sokan mély ellenérzést táplálnak azzal szemben, hogy az országnak afroamerikai elnöke van.

Michael Steele, a Republikánus Párt országos bizottságának elnöke – aki az első afroamerikai, aki a párt országos irányító testületét vezeti – nyilatkozatban közölte, Carter teljességgel téved. “Ez nem faji, hanem politikai kérdés” – szögezte le.

Carter mindezek ellenére az atlantai Emory Egyetemen mondott szerdai beszédében kijelentette: kitart előző napi álláspontja mellett. Azt mondta, minden határt túllépnek azok a szélsőséges elemek, amelyek állatként vagy Hitler másaként ábrázolják az amerikai elnököt, vagy olyan feliratú táblákat tartanak, amely szerint Obamát Kennedyvel együtt el kellett volna temetni.

Ezeket a radikális csoportokat szerinte rasszista indulatok fűtik – az a meggyőződésük, hogy Amerikának nem lehet fekete bőrű elnöke -, egyben reményét fejezte ki, hogy mindkét nagy párt vezetői el fogják ítélni az ilyen akciókat.

Obama politikája ellen múlt szombaton több tízezres ellenzéki tüntetés volt Washingtonban; a felvonulók az átfogó állami egészségügyi reform ellen tiltakoztak, egyesek olyan képeket tartottak a magasba, amelyen Obamát Hitler-bajusszal ábrázolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik