Nagyvilág

Obama a Kaukázusba vinné a rakétáit

Csehország helyett a Kaukázusban létesítene radarállomást a Pentagon a tervezett új amerikai rakétavédelmi rendszer keretében - közölte csütörtökön James Cartwright, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökhelyettese.

Cartwright részt vett azon a sajtótájékoztatón, amelyet Robert Gates védelmi miniszter tartott, hogy elmagyarázza Barack Obama elnök döntését, miszerint kormánya lemond az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek lengyelországi és csehországi telepítéséről.

A tábornok szavai szerint az új rendszerben ugyanúgy szükség lesz egy korai előrejelzést biztosító, centiméteres hullámsávban működő radar elhelyezésére. “És ez, minden bizonnyal, a Kaukázusban fog megvalósulni” – fűzte hozzá, de nem tett említést arról, hogy pontosan hol. A korábban az amerikai Stratégiai Parancsnokságot vezető Cartwright szavait az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség idézte.

békülnek

Dmitrij Medvegyev orosz államfő csütörtökön üdvözölte és felelősségteljesnek nevezte amerikai kollégájának döntését, miszerint az Egyesült Államok lemond a közép-európai rakétapajzs tervéről, s helyette új rakétavédelmi megközelítést fog alkalmazni.

Az ilyen érzékenységű radarállomások az ITAR-TASZSZ szerint képesek arra, hogy mintegy 4700 kilométeres távolságból észleljék és kövessék egy baseball-labda méretű tárgy mozgását. A Pentagon az Egyesült Államok területén kívül is telepített már ilyen berendezést, egyet-egyet Japán, illetve Izrael területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik