Nagyvilág

Kínai bosszú a dalai láma miatt

Pekingi utasításra sorozatban mondják le a Kínában szervezett turistacsoportok tajvani útjait.

A China Times című tajpeji lap arról számol be, hogy Kaohsziungban, Tajvan második legnagyobb városában, a szállodákban azt tapasztalják: a hónap eleje óta a népköztársaságból útra kerekedni kívánó kínaiak ezrei álltak el a kirándulástól, miután a turistacsoportok szervezőinek figyelmét felhívták arra, hogy tartsák távol magukat a várostól, és annak egyes szállóit konkrétan is megnevezték.

Helyi források szerint a központi ajánlás nyomán októberre is már legalább kétszáz korábbi foglalást mondtak le.

Az idézett lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közli, hogy egyértelműen a dalai láma közelmúltbéli kaohsziungi látogatását kívánja megtorolni Peking, s ezzel sikerült is mintegy hatmillió tajvani dollárnak (körülbelül 185 ezer amerikai dollárnak) megfelelő turisztikai bevételtől megfosztani a szigetet, elsősorban a szállodaipart.

A város szállodáinak szövetsége most a kármentésre összpontosít és arra készül, hogy megkéri a városi kormányzatot: vegye le a közelgő filmfesztivál programjáról a Rebija Kadírt, az Egyesült Államokban élő ujgur aktivistát bemutató filmet, mivel félő, hogy ezzel még jobban magukra haragítják a pekingi vezetést.

E felől sem a kaohsziungiaknak, sem másnak nem lehet kétsége, hiszen a kínai hatóságok meggyőződése, hogy a közelmúltban történt északnyugat-kínai etnikai összetűzések nem kis részben Rebija Kadír “mesterkedésének” a következményei voltak.

Peking egyébként máris jelezte nemtetszését a fesztivál kapcsán. A Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokért felelős kormányhivatal szóvivője szerdai tájékoztatóján tudatta: nem szeretnének semmi olyat látni ismét, ami megzavarja a két part közötti kapcsolatok békés fejlődését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik