Nagyvilág

Nem mérgeznek a fecskendős támadók

A hatóságok eddig nem találták mérgező anyagot azokban a fecskendőkben, amelyekkel ujgur fiatalok szúrtak meg járókelőket Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területén. A fecskendős támadásoknak eddig 250 áldozatuk van.

A járványügyi szakemberek nem bukkantak sem méregre, sem radioaktív anyagra, sem vírusra az eddig megvizsgált embereknél. A megtámadottak között azonban több olyan ember van, akin “szorongás vagy depresszió lett úrrá, és pszichológiai segítségre szorul” – jelentette az Új Kína hírügynökség egy katonai orvosi szakértőre hivatkozva.

Két nappal korábban börtönbüntetésre ítéltek Urumcsiban három embert orvosi fecskendővel való támadásért, illetve azzal való fenyegetésért. A legsúlyosabb büntetést, 15 évi börtönt egy 19 éves fiatalember kapta.

A fecskendős támadások elkövetésével az ujgurokat vádolják, és a kínai hatóságok kilátásba helyezték: akár halálra is ítélhetik azokat a támadókat, akikről bebizonyosodik, hogy fecskendőjük mérgező anyagot tartalmazott.

A helyi rendőrség korábbi közlése szerint több mint 500 fecskendős támadást követtek el, de az esetek többségében a tűkben nem volt mérgező anyag.

Urumcsiban július elején véres zavargások törtek ki, amelyekben csaknem kétszázan vesztették életüket. Az áldozatok többsége han nemzetiségű kínai, akikkel muzulmán ujgurok végeztek. Az ujgurok amiatt tiltakoztak, hogy szerintük hátrányos megkülönböztetés éri őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik