Nagyvilág

A szlovák sajtó óvatos optimizmussal értékelte Szécsényt

„Csak a probléma csomagolásával foglalkozhatott Bajnai és Fico", „ha betartják a megállapodásokat, akkor lehet csak építeni a találkozóra" - a szlovákiai sajtó óvatos optimizmussal értékelte a szécsényi magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó eredményét.

Aki bízik abban, hogy mindkét fél a kapcsolatok javítására törekszik, az Szécsényt új kezdetnek veheti. Ám saját felelősségére. A nem teljesen egyező jogi nézetekről szóló mondatok mögött ugyanis teljesen eltérő vélemények vannak a nyelvtörvényről – írta a liberális Sme. A lap megjegyezte, hogy Knut Vollebaek EBESZ-főbiztos számára nem volt szerencsés a tegnapi nap, hiszen a Sme szerint “a bíró szerepében nem tudja majd kiérdemelni mindkét fél háláját”.

Az újság szerint az is kérdéses, hogy Sólyom László elégedett-e azzal, hogy a felek sajnálatukat fejezték ki a révkomáromi események miatt. A lap ugyanakkor nevetségesnek tartja, hogy bizottságot állítanak fel annak megvizsgálására, hogyan utazhatnak az elnökök a szomszéd országokba.

Kikényszerített találkozó

A független Pravda úgy látja, hogy a találkozónak a kezdetektől fogja volt egy alapvető hibája: mesterséges és Európa által kikényszerített találkozó volt. Fico és Bajnai jelenleg csak a probléma csomagolásával foglalkozhatnak, mert a mag és a gyújtópont rajtuk kívül van. “A probléma magja Csáky MKP-je (Magyar Koalíció Pártja) és a magyar kisebbség helyzete Szlovákiában” – írta a lap.

“Egyszerűen fogalmazva: Fico és Bajnai nem köthetnek tűzszünetet ebben a (nyelvtörvényről folyó) vitában. Mesterséges lenne, és nem lenne meggyőző. A valódi tűzszünetet csak Fico és Csáky kötheti meg, de ez a forgatókönyv 2010 júniusáig lehetetlen” – mutat rá a Pravda.

Mindezek ellenére a szlovák kormány a nyelvtörvény ügyében nagyvonalú lehetne, s ideiglenesen visszavonulhatna azzal az ígérettel, hogy a vitatott szabályokat és végrehajtási utasításokat megbeszéli a magyar kisebbségi pártokkal. Az EBESZ bírói szerepe másodlagos. Nem méltó Szlovákiához sem, hogy “békeközvetítőkre” legyen szüksége. Az ideiglenes visszavonulás, ha jogosak az igények, csúnyán néz ki, de szép neve van: nagyvonalúság. És néha szép eredménye is – zárja jegyzetét a Pravda.

Lehet építeni rá

A gazdasági-üzleti körökhöz közel álló Hospodárské Noviny szerint a szlovák-magyar viszony tele van múltbeli problémákkal, amelyeket egyszerre megoldani lehetetlen, s nincs értelme azt keresni, ki hibázott többet, vagy ki dobta az első követ. Tény, hogy több más szomszédos nemzet – a németek és a csehek, a németek és a franciák – jóval több fájdalmat okoztak egymásnak, mint a szlovákok és a magyarok, mégis képesek felnőttként viselkedni egymással szemben.

Ha a szlovák és a magyar fél betartja mindazt, amiben Szécsényben megegyeztek, akkor elmondható, hogy “a kormányfői találkozó olyan találkozó volt, amelyre építeni lehet” – állapítja meg a Hospodárské Noviny szlovák üzleti lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik