Nagyvilág

Nyolc éve megváltozott a világ

Ma van nyolc éve, hogy egy összehangolt terrorista akció keretében repülőgépek csapódtak a New York-i Világkereskedelmi Központba és a Pentagonba. Egy negyedik gép Pennsylvania állam területén zuhant le, feltételezhetően a Fehér Ház felé tartott. Az FN felidézi, mi történt 2001. szeptember 11-én, a terror napján.

Az áldozatok száma – a világ több mint kilencven országából – háromezer feletti, csak a WTC-nél 2823-an haltak meg, köztük rendőrök, tűzoltók, irodai dolgozók. Sokan a nagyvilág szeme láttára az ablakon ugrottak ki a világ akkori legmagasabb épületéből. Az égő, füstölgő tornyok még a műholdképeken is tisztán kivehetőek voltak. A támadás óta nyolc év telt el, a képsorok azóta is sokkolóan hatnak emberek millióira.

Kronológia

– Az American Airlines 11-es Boston–Los Angeles járata New York-i idő szerint 8:46-kor a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) északi tornyába csapódott.

– A United Airlines 175-ös, szintén Boston–Los Angeles járata 9:03-kor tűnt el a WTC déli tornyában, ezt a televíziós társaságok már élőben közvetítették.

– Az American Airlines 77-es Washington (Dulles International Airport)–Los Angeles járata Washingtonban az Egyesült Államok védelmi minisztériumának épületébe, a Pentagonba csapódott.

– A United Airlines 93-as Newark–San Francisco járatát feltételezések szerint a Fehér Háznak akartak vezetni a terroristák, de az utasok megpróbálták visszafoglalni a terroristáktól a gépet. A katasztrófát azonban már nem tudták megelőzni, a gép végül Pennsylvania államban egy Shanksville melletti mezőn lezuhant.

A repülőgépek utasai közül senki sem élte túl a robbanásokat. A terrortámadás során elpusztult New York egyik jelképe, a World Trade Center. Ikertornyai a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak, majd alig egy óra múlva egymás után összeomlottak.

A terrortámadás megítélése nyolc év alatt sokat változott. Az ikertoronyok elleni támadás közvetlen kiváltója volt George W. Bush Irakban és Afganisztánban indított “terror elleni” háborújának, amelyet szeptember 11. után az amerikai közvélemény túlnyomó többsége támogatott. Obama prioritásai egészen mások, az iraki csapatkivonás után Afganisztánra összpontosítaná az amerikai haderőt, jóllehet tanácsadói megosztottak a kérdésben. Habár Obama megválasztásában kétségtelenül közrejátszott Bush háborús politikájának népszerűtlensége, a gazdasági válság és a belpolitikai témák, mint például az egészségügyi reform mind a mai napig jobban foglalkoztatják az amerikai közvéleményt.

A 2001. szeptember 11-én történtek megkerülhetetlen következményei a jelenlegi elnököt olyan kihívások elé állítják, mint a guantánamói börtöntábor bezárása, vagy a vallatási technikákkal kapcsolatos visszaélések, amelyekkel kapcsolatban a napokban újabb vizsgálatot rendeltek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik