Nagyvilág

A Fehér Ház kiakadt a CNN-re

Ijedelmet keltettek a 2001-es Amerika elleni terrortámadások évfordulóján, pénteken Washingtonban azok a sajtójelentések, amelyek szerint az amerikai parti őrség délelőtt tüzet nyitott egy gyanús hajóra, amely a várost átszelő Potomac folyón haladt.

A Fehér Ház élesen bírálta a CNN hírtelevíziót, amiért az ellenőrizetlen hír közlésével riadalmat keltett. A CNN is gyorshírben számolt be arról, hogy lövés dördült a folyón, percekkel azelőtt, hogy az arlingtoni megemlékezésre tartó Barack Obama elnök gépkocsija áthaladt egy közeli hídon. A Pentagonnál tartott emlékünnepségen Robert Gates védelmi miniszter is részt vett.

A hírtelevíziók képeket mutattak a híd közelében köröző járőrhajókról, fegyveresekkel a fedélzetükön.
A parti őrség azonban később közölte, hogy nincs ok pánikra, csak gyakorlatot tartottak, és a manőver során nem adtak le lövéseket. A lövésekről szóló hírek úgy kaptak szárnyra, hogy a parti őrség egy rádiós üzenetváltásában a gyakorlatozókat lövésekre utasították. Azokat azonban nem adták le, és gyanús hajó sem volt a térségben – mondta a parti őrség szóvivője.
Robert Gibbs elnöki szóvivő sajtótájékoztatóján egyrészt kritizálta a CNN-t, másrészt védte a parti őrség gyakorlatát. Azt mondta, a hírcsatorna helytelenül járt el, amikor pontatlan jelentést közölt a lövésekkel kapcsolatban. “Az ilyen hírek közlése előtt nem árt ellenőrizni (a tényeket)” – jegyezte meg. Elmondta, nincs tudomása arról, hogy a Fehér Házat értesítették volna a gyakorlatról, de ezzel nincs is gond. Ha a biztonsági erők szükségesnek látták a gyakorlatot, akkor az úgy volt helyes – szögezte le.

A vészhelyzetről érkezett jelentések miatt a közeli Reagan repülőtéren elővigyázatosságból több repülőgép indulását 22 percig késleltették. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei pedig megjelentek a folyónál, a helyi FBI-irodát ugyanis előzetesen nem tájékoztatták a gyakorlatról.
A CNN kommentátora szerint érthetetlen, hogy a parti őrség miért éppen szeptember 11. évfordulóján gyakorlatozik a Potomac folyón. A hírtelevízióban az is elhangzott, hogy a 2001-es merényletek után alapvetően átszervezték a szövetségi biztonsági intézményeket. Ennek során a parti őrséget az újonnan létrehozott belbiztonsági minisztérium alá rendelték, főleg azért, hogy javítsák az ügynökségek közötti információáramlást.

A parti őrség egy vezetője később azt mondta újságíróknak, nem értesítették a többi biztonsági hatóságot, mert szokványos gyakorlat esetén, amilyen a pénteki is volt, ez nem előírás.
Nyolc évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én érte az Egyesült Államokat történelmének legsúlyosabb, csaknem 3 ezer áldozatot követelő terrortámadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik