Nagyvilág

Csáky többet várt a Fico-Bajnai csúcstól

Többet várt a szécsényi magyar-szlovák miniszterelnöki csúcstalálkozótól Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke.

Az MKP elnöke, aki részt vett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) pénteki budapesti ülésén, sajtótájékoztatóján visszautasította azokat a szlovák bírálatokat, amelyeket azért kaptak, mert pártja parlamenti képviselői részt vesznek a KMKF ülésén.

Konkrét nevek említése nélkül “szervilis partnernek” nevezte a Robert Ficóval csütörtökön tárgyaló magyar felet Csáky Pál, az MKP elnöke, aki kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a Fidesz esetleges hatalomra kerülése után “erélyesebb fellépésre” számít a szlovák kormánnyal szemben.

Szerinte a szécsényi tárgyalás után továbbra is eltérőek az álláspontok a két ország között a szeptember 1-jén életbe lépett szlovák nyelvtörvény és Sólyom László augusztus 21-i, Szlovákiába való be nem engedése ügyében. Hangsúlyozta, hogy pártja nevében továbbra is visszautasítja a szlovák álláspontot. A szlovákiai magyarok által is vitatott nyelvtörvényről szólva kétségesnek nevezte, hogy sikeres lehet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az üggyel foglalkozó főmegbízottjának munkája.

Csáky Pál csalódottságának adott hangot, amiért pártját bírálatok érték pénteken két szlovák kormánypárt részéről is amiatt, hogy az MKP mind a 15 parlamenti képviselője részt vesz a KMKF éves plenáris ülésének munkájában. Elmondta, hogy pártját betiltással is megfenyegették. “A múlt század harmincas és ötvenes éveiben fenyegettek meg képviselőket ilyen lépésekkel” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a magyar parlamentben nincs szavazati joguk az MKP-s képviselőknek, akik más parlamentek meghívásainak is eleget tettek már korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik