Nagyvilág

Konfliktust enyhít Bajnai és Fico

Csütörtök délután háromtól egyeztet a Nógrád megyei Szécsényben Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő. Az előjelek és a várakozások vegyesek.

A magyar és a szlovák fél közti feszültség enyhítésére hívta meg Bajnai Gordon szlovák kollégáját Szécsénybe. A két ország közti konfliktus – amelyet az EU soros elnöki tisztjét betöltő Svédország miniszterelnöke az unió legproblémásabb feszültségeként értékelt – a nyelvtörvénnyel, majd Sólyom László kitiltásával tetőzött.

A találkozó viszonylag egyszerűen összejött, ám Robert Fico hamar kijelentette, hogy épp a két legkényesebb kérdésről nem hajlandó beszélni. Álláspontját végül megváltoztatta, és a megbeszélésen valószínűleg ezek a kérdések is szóba kerülnek.

Ellenséges hangulat

A Malina Hedvig-ügy, majd a dunaszerdahelyi focimeccsen történtek után a szlovák államnyelvtörvény mérgesítette el végleg a viszonyt Magyarország és Szlovákia között, idén tavasszal. Ez utóbbi ügyet már az EBESZ kisebbségi főbiztosa is vizsgálja, a magyar fél pedig az EU-hoz fordult.

(Kép: Rédley Tamás)

(Kép: Rédley Tamás)

Mindezek után Sólyom László magyar köztársasági elnököt nem engedték be augusztus 21-én Szlovákiába, hogy felavassa Révkomáromban a Szent István szobrot.

Vegyes várakozások

Ezek után a magyarországi szlovák nagykövetet inzultálták, a követségre pedig Molotov-koktélt dobtak Budapesten. A Bajnai-Fico látogatás bejelentését követően pedig a Szécsény melletti Balassagyarmat kijelentette: nem utazhat át rajtuk a szlovák miniszterelnök. Bajnai Gordon házigazdaként viszont azonnal biztosította szlovák kollégáját, hogy bárhol átmehet Magyarországon.

A feszültségek enyhülését várja ugyanakkor Szlovákia budapesti nagykövete a jövő heti magyar-szlovák miniszterelnöki találkozótól. Peter Weiss szerint vissza kell térni a párbeszédhez, mert nem megoldás a problémák nemzetközi szintre vitele.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint ezzel szemben nem lesz egyszerű a szlovák és a magyar miniszterelnök, Robert Fico és Bajnai Gordon tárgyalása, mert mindkét fél sok mindent akar közölni a másikkal.

A találkozót az FN.hu a helyszínről tudósítja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik