Nagyvilág

Fico elismerte, hogy hibázott

Robert Fico szlovák államfő az által, hogy elfogadta az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásait, egyértelműen elismerte, hogy hibázott a nyelvtörvény megalkotásánál - nyilatkozta lapunknak Valki László nemzetközi jogász.

Knut Vollebaeknek, az EBESZ főbiztosának nyolcoldalas ajánlása minden bekezdésében bírálatot tartalmaz, vagy megállapítja, hogy Szlovákia nem hajtott végre bizonyos változtatásokat az eredeti nyelvtörvényen. Azáltal, hogy Fico követendőnek tekinti az EBESZ-dokumentumban foglaltakat, egyértelműen elismeri a nyelvtörvény
hiányosságait – nyilatkozta lapunk kérdésére Valki László nemzetközi jogász, hozzátéve, hogy a dokumentumban valóban van egy olyan kijelentés, amely szerint a szlovákiai nyelvtörvény nem tekinthető ellentétesnek a nemzetközi joggal.

A 11 pontos megállapodásra úgy kell tekinteni, mint egy nemzetközi szerződésre, amelyet szavanként raknak össze úgy, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen. Ilyen szempontból Sólyom László révkomáromi látogatásával kapcsolatban sem lehetett annál többet elvárni, mint hogy mindkét fél “sajnálja” a történteket – nyilatkozta Valki László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik