Külföld

Bajnai: ne menjünk le kutyába

admin
admin

2009. 09. 10. 08:59

Butaságnak és felelőtlenségnek nevezte Bajnai Gordon a balassagyarmati polgármesternek azt a kijelentését, hogy városa nemkívánatos személynek minősítette Robert Fico szlovák kormányfőt; csütörtök reggel adott rádióinterjújában a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy nem szabad elkövetni olyan hibákat, amelyek miatt Magyarország joggal bírálja Szlovákiát.

“Nem szabad lemenni kutyába” – fogalmazott Bajnai Gordon az MR1-Kossuth Rádió reggeli hírműsorában sugárzott interjúban. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kérdőjelezheti meg a schengeni szabad határátlépést az európai polgárok, közjogi méltóságok esetében, nem követhet el olyan hibát, amely miatt joggal kritizálta Szlovákiát, amikor kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt.

A kormányfő szerint általában is felelőtlenség, ha valaki szimbolikus cselekedetekkel hiszterizálni akarja a közvéleményt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatoknak a saját területükön vannak feladataik, ezek közé nem tartozik, hogy “ilyen államközi ügyeket rendezzenek”, feszültséget gerjesszenek a külpolitikában.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, lát esélyt arra, hogy eredményt érjenek el a szlovák miniszterelnökkel csütörtök délutánra, Szécsényben tervezett találkozójukon. Mint mondta, nem gondolja, hogy egy csapásra minden megoldódik, de bízik az előrelépésben.

A szlovák nyelvtörvény ügyét megkerülhetetlennek nevezte, mivel – szavai szerint – éppen a Szlovákiában korábban érvényben volt nyelvtörvény módosítása volt az, ami miatt a két ország kapcsolatai a mélypontra jutottak. Arra emlékeztetett, hogy “Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa szerint is megbontja az egyensúlyt a kisebbségi nyelvek és az állami nyelv használata között Szlovákiában, és ezt valamilyen módon helyre kellene állítani”.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.