Külföld

Ausztrália befogadja a megcsonkítással fenyegetett nőket

admin
admin

2009. 09. 09. 10:45

Az ausztrál kormány szerdán benyújtott törvénymódosítási javaslata szerint menedékjogot kapnának az országban azok a bevándorló nők, akiket hazájukban "becsületgyilkosság" vagy az fenyeget, hogy nemi szervüket megcsonkítják.

Chris Evans bevándorlási miniszter elmondta, hogy az ilyen menedékkérők nem mindig felelnek meg az ENSZ menekültügyi egyezményében foglalt feltételeknek, mert nem feltétlenül üldözik őket valamely emberfajtához, valláshoz, nemzetiséghez, társadalmi csoporthoz való tartozásuk vagy politikai véleményük miatt. Ezért bővítenék azoknak a kritériumoknak a körét, amelyek alapján menedékjogot kaphatnak bevándorló nők.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a canberrai parlament mikor szavaz a javaslatról.

Akkor beszélnek becsületgyilkosságról, amikor egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy szégyent hozott a családjára, emiatt megöl egy férfi rokona. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a női nemi szerv megcsonkítása, vagyis egy nő körülmetélése az, amikor nem egészségügyi okból, szándékosan megcsonkítják egy nő nemi szervét, vagy sérülést okoznak rajta. Ilyen csonkítást főleg afrikai országokban hajtanak végre.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.