Nagyvilág

Hugo Chávez filmsztár lett

Filmsztároknak járó fogadtatás várta Hugo Chávez venezuelai államfőt a velencei filmfesztiválon; a vitatott megítélésű politikus Oliver Stone rendező latin-amerikai változásokról szóló dokumentumfilmjének bemutatójára érkezett a Lidóra hétfőn.

A dél-amerikai ország vezetőjét fokozott biztonsági intézkedések közepette őrizték, a katonai rendőrség fegyveresei a tömegben állók táskáit is ellenőrizték. Chávezt rajongók százai üdvözölték, többen az “elnök, elnök” üdvrivalgással fogadták. Az államfő virágot dobott a tömegbe, majd meghatottsága jeléül szívére tette kezét. Chávez még a kordon mögött állók egyikének fényképezőgépét is elkérte, hogy ő is fotózhasson.

Oliver Stone rendező szerint a South of the Border (A határtól délre) című dokumentumfilmje a Latin-Amerikában az utóbbi években lassanként végbemenő pozitív változásokat mutatja be, és elhárítja a Chávez ellen intézett “támadásokat”, amelyek az amerikai média felől érkeznek.

“Azt hiszem, a film rendkívül tisztán mutatja be a hülyeségnek azt a fokát, ami a Chávezről szóló megnyilvánulásokban tetten érhető” – mondta Oliver Stone. “De nem csak az amerikai médiatámadásokról akartam filmet forgatni, úgy éreztem, hogy ez nagyon kevés lenne ahhoz képest, amit ez az ember jelképez. Ő egy jelenség” – tette hozzá a rendező. “Ezért körbejártuk a térség elnökeit, hogy lássuk a régióban bekövetkezett változásokat. Ez nagyon fontos történelmi jelenség, amit az Egyesült Államokban figyelmen kívül hagynak” – magyarázta Stone.

Chávez a vörös szőnyegen (fotó: MTI/EPA) - KÉPGALÉRIA!

Chávez a vörös szőnyegen (fotó: MTI/EPA) – KÉPGALÉRIA!

A rendező alkotásában a venezuelai államfő mellett más politikusok is helyet kaptak, többek közt feltűnik Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Rafael Correa ecuadori, Evo Morales bolíviai, Fernando Lugo paraguayi és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök is.

A hírek szerint a venezuelai elnök már látta a filmet, és tetszett is neki. A politikus szerint nagy jelentősége van annak, hogy egy amerikai ilyen szenvedéllyel szentelte magát a munkának. Az államfő hozzátette: néhány információt ő maga osztott meg Stone-nal Simon Bolivarról és az ő imperializmusellenes gondolkozásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik