Nagyvilág

Csökkenő életszínvonalat vizionál az FT

A pénzügyi válság egyik - nem feltétlenül bekövetkező, de valószínű - hosszú távú következménye lesz Európa gyorsuló gazdasági hanyatlása, áll a Financial Times hétfőn közölt elemzésében, amely szerint a kelet-európai EU-tagállamok a könnyítést célzó szakértői javaslatok ellenére sem számíthatnak az euróövezeti csatlakozási feltételek rugalmasabbá tételére.

A londoni gazdasági-politikai napilap egyik vezető szemleírója, Wolfgang Münchau kifejti: az európai hanyatlás alatt az életszínvonal várható hanyatlását érti.

A pénzügyi válság miatt az egész észak-atlanti térségben csökkent a potenciális növekedési ütem, az Egyesült Államok és Európa egyaránt kiigazítási időszakon megy át, amelynek során alacsonyabb lesz a növekedés.

Először Amerika fog kilábalni: gazdasága dinamikusabb, makrogazdasági politikája összefogottabb, és “az EU-val ellentétben” valós belső piaca van, amely nem készül felbomlani.

Az euróövezeti tagságra váró országok csak akkor léphetnek be a valutaunióba, ha teljesítették azokat az előírásokat, amelyeknek “jelenleg egyetlen euróövezeti tagállam sem felelne meg”.

Az írás szerint az euróövezet valószínűleg fennmarad, ám “sorvadásnak indulhat” a növekedési potenciál és az életszínvonal csökkenése nyomán.

Mindig fennállt a veszélye annak, hogy Európa “jelentéktelen, de kellemes életfeltételeket nyújtó” hellyé válik, most azonban már ez utóbbi sem tűnik biztosítottnak, fejeződik be Wolfgang Münchau írása a hétfői Financial Timesban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik