Nagyvilág

50 ezren tüntettek Berlinben az atomerőművek ellen

Az elmúlt évek egyik legnagyobb tiltakozó megmozdulására különböző környezetvédő szervezetek szólítottak fel, azt azonban támogatásáról biztosította a kormánykoalícióban részt
vevő Német Szociáldemokrata Párt (SPD), továbbá az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja.

A tüntetők traktorokkal, vonaton, különbuszon érkeztek a német főváros központjába, ahol a megmozdulás zajlott. A résztvevők arra szólították fel a szeptember végi választások nyomán hivatalba lépő új kormányt, hogy egy korábban elfogadott kormányzati megállapodásnak megfelelően Németország mondjon le az atomenergia használatáról és 2020-ig zárják be az ország atomerőműveit.

A szóban forgó kötelezettséget még a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány vállalta, de a 2005 őszén hivatalba lépett, Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata kabinet is magáévá tette. A konzervatív CDU – és személy szerint Merkel kancellár – ugyanakkor az elmúlt hónapokban világossá tette, hogy ki akar hátrálni a szociáldemokratákkal kötött egyezségből és választási győzelme esetén – az új kormányzati ciklusban – az erőművekről, illetve az atomenergiáról nem kíván lemondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik