Nagyvilág

Észak-Korea is atombombát készít

Befejező szakaszába lépett az észak-koreai urándúsítási program - jelentette pénteken a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A bejelentés Moszkva és Washington aggodalmát váltotta ki.

“Az urándúsítási kísérletet sikeresen lezártuk, a program a befejező szakaszba lépett” – idézte a hírügynökség azt a levelet, amelyben a phenjani kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatta. Ugyancsak végső fázisba ért az elhasznált fűtőelemek újrafeldolgozása, és zajlik a reaktorból ily módon kinyert plutónium felhasználása atomfegyver előállítására – közölte Phenjan.

Régóta gyanítgották

“Az esetleges büntetőintézkedésekre vagy a párbeszédre egyaránt készen állunk” – állt a világszervezetnek címzett írásban. A levelet Phenjan azokra a kérdésekre reagálva küldte el, amelyeket az ENSZ azzal kapcsolatban intézett a sztálinista irányítású országhoz, hogy augusztus végén az Egyesült Arab Emírségek elfogott egy hajót, amely az ENSZ embargóját megszegve Iránnak szánt észak-koreai fegyvereket szállított.

Az Egyesült Államok régóta gyanítja, hogy Észak-Korea titokban atomfegyvergyártás céljából urándúsítási programot folytat. Szakértők azonban mindeddig úgy vélték, Phenjan messze jár attól, hogy az urándúsítás végső fázisát is elérje.

Phenjan szerint az EBSZ BT miatt léptek keményebben

A levélben Phenjan azt írta: ha a Biztonsági Tanács a kezdetektől fogva “nem csinált volna ügyet” az áprilisi észak-koreai rakétaindításból – mint ahogy Dél-Korea szintén műholdfelbocsátás céljával, augusztus 25-én végrehajtott rakétaindítását sem tette szóvá – akkor Phenjan nem lett volna kénytelen keményebb ellenlépéseket tenni, vagyis nem hajtott volna végre májusban kísérleti atomrobbantást.

Phenjan a KCNA által idézett írásban megismételte, hogy továbbra is ellenzi az észak-koreai nukleáris leszerelésről szóló hatoldalú tárgyalásokat, amelyekről tavaly decemberben vonult ki. “Soha nem volt ellenünkre a Koreai-félsziget, sőt az egész világ atomfegyver-mentesítésének gondolata. A hatoldalú tárgyalások szerkezetét kifogásoljuk, mert az sérti Észak-Korea szuverenitását és a békés fejlődéshez való jogát” – állt a levélben.

Moszkva is nyugtalankodik

Az orosz külügyminisztérium egyik illetékese az Interfax moszkvai hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: a KCNA bejelentése az észak-koreai eredményes urándúsítási folyamatról Moszkva nyugtalanságát váltotta ki. Ezek a bejelentések csakis aggodalmat kelthetnek. Az ENSZ BT határozatainak a nyílt és demonstratív semmibe vételére teremtenek rendkívül veszélyes precedenst – hangoztatta a névtelenséget kérő orosz külügyi tisztviselő.

Az Egyesült Államok is komoly aggodalmának adott hangot az észak-koreai bejelentés kapcsán. Ian Kelly külügyminisztériumi szóvivő mindazonáltal nem tudta megerősíteni, hogy a bejelentés megfelel-e a valóságnak. Előzőleg a washingtoni Fehér Ház közölte, hogy továbbra is szigorúan alkalmazni kívánja az Észak-Korea ellen (tiltott) nukleáris tevékenysége miatt bevezetett nemzetközi szankciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik