Nagyvilág

Szlovákia ragaszkodik a törvényéhez

Ragaszkodnak a szlovákok az államnyelvtörvényükhöz, amelyet az EBESZ kisebbségi biztosa is elfogadott. A törvény hivatalos célja a szlovák nyelv integráló hatásának erősítése.

Nincs okuk, ezért nem változtatnak a szeptember elsejétől életbe lépő szlovák államnyelvtörvényen. Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete szlovákul tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a törvény a nemzetközi egyezményekkel összhangban készült.

Mivel 2008 óta folyik a törvény előkészítése, így – a szlovákok szerint – nem politikai okokból időzítették az államnyelvtörvény bevezetését. A jogszabály módosításánál kikérték Kurt Vollebaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosának véleményét is, aki megállapította, hogy a nyelvtörvény célja legális, és az kompatibilis a nemzetközi egyezményekkel. Mindezeken túl Vollebaek körültekintő törvényalkalmazást javasolt.

Weiss közölte, hogy a szlovák közszolgálati televízió és rádió kisebbségi műsorainak feladata lesz a törvény ismertetése és elmagyarázása. A nagykövet szerint a paragrafussal épp a szlovák nyelv integráló hatását erősítenék, hogy a vegyes területeken élő szlovákok se érezzék diszkriminálva magukat.

Peter Weiss (Fotó: MTI)

Peter Weiss (Fotó: MTI)

A hivatalos indoklás alapján a szlovákok „valós kétnyelvűséget akarnak a magyarok és szlovákok által vegyesen lakott területeken”. Weiss nagykövet hangsúlyozta, hogy a törvényben megjelölt szankciók személyeket nem érintenek, sokkal inkább cégeket. Hozzátette, a törvény ellen Szlovákia egyik kisebbsége sem tiltakozott, csak a magyarok.

A nyelvtörvény mellett a diplomata beszélt a megromlott magyar-szlovák viszonyról is, melyben szerinte új szakaszt kell kezdeni. Ennek első lépése a Bajnai-Fico találkozó lehet, de arra is lesz mód, hogy a szeptemberi V4-es csúcson Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő is egyeztessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik