Nagyvilág

A szlovák rendőrség fölkészült a magyarok tüntetésére

A szlovák rendőrség fölkészült az államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre, amelyet az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt" nyílt provokációnak nevezett.

A szlovák rendőrség és a szervezők is megfelelő módon felkészültek az államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre, amelyre a Kiállunk a jogainkért jelszó jegyében kedden délután kerül sor a helyi labdarúgócsapat, a DAC stadionjában – közölte hétfőn a Nyitra megyei rendőrség.

“Fel vagyunk készülve. Személyi állománnyal és műszaki eszközökkel is. A rendőrség fő feladata a közbiztonság megőrzése, az állampolgárok egészségének és vagyonának védelme lesz. Az akció lefolyását folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni, hogy bármiféle esetleges rendbontási kísérletet még csírájában elfojthassunk” – mondta a megyei rendőr-főkapitányság képviselője.

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a közös rendezvénye, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából és Magyarországról is várnak résztvevőket. A szlovákiai magyarok szállítását autóbuszokkal az MKP szervezte meg.

Incidensek nélkül?

A rendezők 4-6 ezer ember jelenlétére számítanak. “Bízunk abban, hogy a nagygyűlés méltóságteljesen és incidensek nélkül zajlik le” – nyilatkozta újságíróknak Pázmány Péter, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke.

“A rendezésért az MKP felel. A városban a városi rendőrség fogja biztosítani a rendet” – mondta Fülöp Péter, a dunaszerdahelyi polgármesteri hivatal illetékese.

“Nyílt provokáció”

Miközben a szlovákiai magyar pártok és civil szervezetek egységesen sérelmesnek találják a módosított szlovák államnyelvtörvényt, s fontosnak tartják véleményük kinyilvánítását a nagygyűlésen, hallatszanak már a rendezvényt bíráló hangok is.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt (KDH) elnöksége nyugtalanságának adott hangot a rendezvénnyel kapcsolatban. A párt úgy véli: a szlovák-magyar kapcsolatokban párbeszédre, s nem tiltakozó nagygyűlésekre van szükség. Az államnyelvtörvény nem jó, de a problémákat párbeszéddel kell megoldani. Tiltakozó nagygyűlést tartani Szlovákia nemzeti ünnepén (a szlovák alkotmány elfogadásának napján) “nyílt provokáció, amely komolyan sértheti együttélésünket” – olvasható a KDH közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik