Nagyvilág

Vádat emeltek Olmert ellen

Három pontban vádat emeltek vasárnap korrupció miatt Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök ellen. Ez az első eset, hogy egy volt kormányfőt vád alá helyeznek Izraelben.

“A főügyész úgy határozott, hogy vádat emel Ehud Olmert és kabinetfőnöke, Sula Zaken ellen – olvasható a hivatal közleményében. Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint a vádpontok csalás, hatalommal való visszaélés és jövedelem eltitkolása.

A volt miniszterelnök, aki ártatlannak mondja magát, tavaly szeptember 21-én lemondott funkcióiról, miután a rendőrség vádemelési indítványt tett ellene. Végül ez év március 31-én távozott hivatalából, miután a februári választások nyomán kinevezték utódját Benjámin Netanjahu személyében.

A volt miniszterelnök – aki 1993 és 2003 között állt Jeruzsálem élén, s 2003-tól 2006-ig volt kereskedelmi és ipari miniszter – tagadja, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna. Szóvivője útján nyilatkozatot adott ki, miszerint bízik abban, hogy végleg tisztára tudja mosni a nevét. Amennyiben elítélik, több év börtönbüntetésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik