Nagyvilág

Szétszakított családok találkozhatnak újra

Észak-Korea és Dél-Korea szerdán három napig tartó találkozót kezd, melyben a koreai háború miatt szétszakított családok újraegyesítéséről döntenek. A két Korea csaknem két év múltán most először kezd magas szinten tárgyalásokat.

Észak-Korea október elejére tervez egy újabb találkozót, ahol a félszigeten zajlott háború miatt kettészakított családjai találkozhatnak majd – írja a CNN. Becslések szerint csak Észak-Koreában 90 ezer olyan ember él, aki az 1953-as háború óta nem látta a rokonait.

Eddig körülbelül két tucat hasonló jellegű, pár napig tartó találkozóra került sor a két ország között. A 2000-ben megtartott első koreai béketárgyalások óta mintegy 15 ezer embernek engedélyezték, hogy személyesen találkozzon rokonaival.

Egy testvérpár találkozása 2007-ben (forrás: CNN/Getty Images)

Egy testvérpár találkozása 2007-ben (forrás: CNN/Getty Images)

A két Korea közeledését mutatja, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök tavaly februári hivatalba lépése óta először fogadott vasárnap hivatalos észak-koreai küldöttséget Szöulban. A hattagú észak-koreai delegáció azért érkezett a dél-koreai fővárosba, hogy lerója kegyeletét a 85 éves korában a múlt kedden elhunyt Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök előtt.

A két Korea technikailag az 1953-as háború óta hadban áll. A két ország viszonya különösen feszült azóta, hogy Phenjan az idén májusban végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását, s bejelentette, hogy nem tekinti magára nézve kötelezőnek a fegyverszüneti egyezményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik