Nagyvilág

A révkomáromiak felháborodtak Sólyom “kizárásán”

Nagy felháborodással, hangos felzúdulással és erős füttykoncerttel fogadta pénteken este Révkomáromban a Szent István szobor felavatására összegyűlt mintegy két-három ezer személy azt a bejelentést, hogy Sólyom László magyar államfő nem vehet részt az ünnepségen.

A szlovák külügyminisztérium délután diplomáciai jegyzékben hozta a magyar fél tudomására, hogy Sólyom László pénteken nem kívánatos személyiség Szlovákiában, és nem engedik be az ország területére. Robert Fico kormányfő azt is bejelentette, hogy a döntést nem fogják erővel érvényesíteni. Sólyom László ezt követően döntött úgy, hogy megáll a magyar-szlovák határon és nem vesz részt a szoboravatáson.

A szlovák-magyar együttműködésre és a megbékélésre bíztató felszólításokat, amelyek az ünnepi szónokok beszédeiben hangzottak el, az emberek azonban tapssal fogadták.

A döntően magyarul beszélő közönség mellett az ünnepség elején megjelent több, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pólóját viselő egyén, valamint a Szlovák Nemzeti Egység képviselői is. A csoport tagjai szlovák zászlókat, valamint SNS-es pártlobogókat és különféle transzparenseket lengettek.

“Magyarország 1918-ban megszűnt”, “Sólyom, menj haza”, “Elég volt a megszállásból és a beavatkozásból”, vagy “A mi első nagy királyunk Rastislav volt” feliratú transzparenseket lehetett látni a kezükben. Később a csoport tagjai szétszéledtek, és az apróbb szóváltásokon kívül semmiféle incidensre nem került sor. A SITA pozsonyi hírügynökség szerint egy fiatalember magyar zászlóval és a Magyar Gárda öltözékében volt jelen az ünnepségen.

A szobor felavatásán jelen volt Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete is, aki az elnök kérésére felolvasta Sólyom László előre előkészített beszédét. Részt vettek az ünnepségen továbbá a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most párt képviselői is, egyebek között Csáky Pál, Duray Miklós, Szigeti László, Simon Zsolt és Bastrnák Tibor, aki a város polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik