Nagyvilág

Már nem tetszik az ukránoknak a narancsos forradalom

Az állami függetlenségének 18. évfordulójára készülő Ukrajna polgárainak több mint fele kedvezőtlenül ítéli meg a 2004-es narancsos forradalmat, közel 20 százaléka pedig negatívan vélekedik a függetlenségről is – derült ki egy frissen készült felmérés adataiból.

A kijevi Gorsenyin Intézet abból az alkalomból vizsgálta az ukránok véleményét, hogy augusztus 24-én lesz Ukrajna függetlenné válásának az évfordulója. A reprezentatív felmérés során megkérdezettek 56,7 százaléka pozitívan, 19,5 százaléka pedig kedvezőtlenül értékeli az állami függetlenség létrejöttét,s majdnem ugyanannyi, 19,8 százalék semleges állásponton van – írta pénteken a korreszpondent.net ukrán hírportál.

Ugyanakkor a válaszadó ukránok 50,9 százalékának negatív véleménye van a narancsos forradalomról. Csak minden ötödik megkérdezett, azaz a kutatásba bevontak 21,5 százaléka értékelte pozitívan az eseményt, 22,8 százaléka pedig semlegesen vélekedett róla.

Arra a kérdésre, hogy változik-e az életük a jövő januárban esedékes elnökválasztástól, a megkérdezett ukránok 70,4 százaléka válaszolta azt, hogy életminőségének a javulását várja Ukrajna új elnökétől.

Egyébként a kutatásba bevont ukránok több mint 40 százaléka pozitívan vélekedett Dmitrij Medvegyev orosz elnökről és több mint 50 százaléka Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik