Nagyvilág

Magyarokra lőttek Afganisztánban

Összehangolt támadást intéztek tálib lázadók csütörtökön az észak-afganisztáni Baglán tartomány azonos nevű városa ellen - közölték rendőrségi forrásból. Az országban elnökválasztást tartanak, az említett térségben magyar katonák is teljesítenek szolgálatot.

Heves, több órás összecsapás tört ki, amelyben az afgán biztonsági erők német és magyar katonák támogatásával vették föl a harcot a támadókkal – közölte Dzsavid Basarat, a tartományi rendőrség szóvivője a dpa német hírügynökség szerint. Életét vesztette egy körzeti rendőrparancsnok, két másik rendőr megsebesült. A tálib fegyveresek közül 21 halt meg, 22 másik megsebesült. A lázadók egyszerre több irányból rohanták meg a várost, hogy megakadályozzák a szavazóhelyiségek megnyitását.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője úgy pontosította a hírügynökségi értesülést, hogy Baglanin Dzsadid járásban, a Baglán folyó partján egy kis településnél robbant ki tűzharc, amely – közép-európai idő szerint – a délutáni órákban is tartott. Az összecsapásban az afgán hadseregnek egy olyan százada vesz részt, amelynek kiképzését egy 26 magyar és 25 amerikai katonából álló OMLT (katonai megfigyelő és összekötő csoport) is segítette. Az OMLT tagjainak feladata a kiképzésen kívül az is, hogy tanácsokkal lássák el műveleti területen is az afgán alakulatot. A szóvivő nem adott tájékoztatást arról, hány magyar katona volt jelen a tűzharc helyszínén.

A tálib lázadók megfutamodtak, így a századot visszavonták, a harcnak nincs magyar sérültje. Hozzátette: hasonló esetekben, amikor támadás éri a századot, a magyar katonák saját testi épségük megóvása érdekében használják a fegyvereiket, így feltehetően most is használniuk kellett.

Egy másik észak-afganisztáni tartományban, a Türkmenisztánnal szomszédos Dzsauzdzsánban merényletben megölték a tartományi választásokon induló egyik jelöltet. A fővárosban, Kabulban tűzharcban lelőttek két tálib fegyverest. A kelet-afganisztáni Gazni tartomány székhelyét rakétatámadás érte, a szomszédos Gardéz központjában pedig két motorbiciklis öngyilkos merénylő hozott működésbe robbanószerkezetet. Egyik merényletben sem halt meg ártatlan ember.

Előzőleg rakéták hullottak az északi országrészben Kunduzra, délen pedig Hilmend tartomány székhelyére és Kandahárra. Ezek a támadások sem követeltek halálos áldozatokat. A választási bizottság helyi idő szerint délután azt közölte: a szórványos erőszakos cselekmények ellenére lényegében zavartalanul folyik a tartományi és elnökválasztás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik