Nagyvilág

Őrizetbe vették az Arctic Sea eltérítőit

Őrizetbe vettek az orosz hatóságok nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy eltérítették az Arctic Sea teherhajót, amelynek körülbelül három hete nyoma veszett - jelentette Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter Dmitrij Medvegyev államfőnek.

Keddi jelentések szerint a miniszter elmondta: az Arctic Sea-t a Ladnij orosz hadihajó találta meg, s annak személyzete egyetlen lövés nélkül kiszabadította a legénységet, 15 orosz állampolgárt, továbbá őrizetbe vette mindazokat, akik nem tartoznak a legénységhez: négy észt, két lett és két orosz állampolgárt.

Az illetők Szergyukov közlése szerint július 24-én este, a svéd partok előtt közelítették meg a Finnországból induló, állítólag farakományt szállító Arctic Sea teherhajót egy felfújható csónakon, s a jármű meghibásodására hivatkozva felkéredzkedtek a teherhajóra. A hajót hatalmukba kerítették, fegyverrel fenyegetőzve követelték meg a legénységtől utasításaik teljesítését.

Ettől kezdve az Arctic Sea a támadók által kijelölt útvonalon haladt Afrika irányába.

Szergyukov újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: kalóztámadás történt. Arra azonban nem válaszolt, hogy volt-e köze a legénységnek a történtekhez. Azzal tért ki a válaszadás elől, hogy a nyomozás még folyik.

Megfigyelők szerint Szergyukov szűkszavú közlése egész sor kérdésre nem szolgál válasszal. Egyebek között nem magyarázza meg, miért kapcsolták be időről időre a helyzetjelző berendezéseket, s hogy miért vállalták az állítólagos kalózok a kockázatot cserébe az Arctic Sea alig kétmillió dollárnyi értékű farakományáért.

Az orosz haditengerészet hétfőn találta meg a Zöld-foki-szigetektől 300 tengeri mérföldre a máltai zászló alatt közlekedő hajót, amely eredetileg Finnországból Algériába tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik