Nagyvilág

Romániában is leépít az állam

A települések lakosságszáma és a megyék nagysága alapján állapítják meg ezentúl a polgármesteri hivatalokban és a megyei önkormányzatokban dolgozó tisztviselők maximális számát Romániában.

A helyi közigazgatás „karcsúsításától” 125 millió eurós (mintegy 35 milliárd forint) költségvetési megtakarítást remél Gheorghe Pogea pénzügyminiszter és Dan Nica kormányfőhelyettes, a belügyi és közigazgatási tárca vezetője.

A román nagykoalíciós kormány két tagja a hétvégén állapodott meg erről a helyi önkormányzati vezetőkkel a Busteni üdülővárosban folytatott konzultáción – írja a Krónika című kolozsvári napilap internetes kiadásában.

Drasztikusan, 60 százalékkal csökkenhet a bukaresti főpolgármesteri hivatalban dolgozók száma, és más romániai nagyvárosok, például Arad vagy Iasi (Jászvásár) önkormányzatai esetében is jelentős létszámcsökkentés várható.

A megállapodás értelmében az 1500 lakosúnál nem nagyobb községek önkormányzatában legfeljebb 12 állami alkalmazásban álló tisztviselő dolgozhat. Az 1500-3000-es lélekszámú településeken 14 önkormányzati tisztviselőt alkalmazhatnak, 3000-5000 lakos esetében ez a szám legfeljebb 16, míg az 5-10 ezres népesség esetében számuk maximálisan 21 lehet. A 10 és 20 ezer közötti lélekszámú településeken 24 tisztviselőt alkalmazhatnak az önkormányzatok.

A megyei tanácsok általában 120, legfeljebb 180 alkalmazottal működhetnek – a megye nagyságától függően. A pénzügyminiszter szerint a helyi közigazgatásban tervezett létszámcsökkentést az indokolja, hogy a GDP 9 százalékát kitevő személyzeti költségeket a kormány 6 százalékra kívánja csökkenteni a következő hat évben.

A busteni tanácskozáson elfogadott javaslatokat két héten belül terjesztik a kormány elé, amely ezek alapján kezdeményezni fogja a helyi közigazgatás finanszírozási törvényének módosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik