Nagyvilág

Medvegyev belügyminisztert váltott

Húsz ember életét vesztette és 82 megsebesült az ingusföldi Nazranyban, amikor egy robbanóanyaggal megrakott kisbusz behajtott egy rendőrségi épület udvarára, majd ott felrobbant. Medvegyev az eset után leváltotta a belügyminisztert.

Az öngyilkos merénylő vezette kisbusz a zárt kapun át tört be az udvarra, ahol éppen szemlére gyülekeztek a rendőrök. Az épületek és a körülöttük parkoló kocsik közül több kigyulladt, majd szinte teljesen megsemmisült. Károk keletkeztek a környező épületekben, még az 500 méternyire lévőkben is ajtókat és ablakokat vitt ki tokostól a robbanás. A szemközti ötemeletes lakóházban egyetlen ablak sem maradt épen, a lakásokban tartózkodókat megsebesítették az üvegszilánkok. A helyszíntől távolabb találtak egy fejet, vélhetően a merénylőét.

A sérülteket kórházba vitték, köztük 11 gyereket, akik mind a szemközti ötemeletes lakótömb lakói. A sebesültek közül tíz állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Kora délutáni közlés szerint a legsúlyosabb állapotban lévőket a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépén Moszkvába szállítják.

A Memorial jogvédő szervezet elítélte a robbantást, s rámutatott: hatalmas csapás ez, s nem csupán egy a számos terrorcselekmény közül, hiszen a megtámadott épületegyüttes a város sűrűn beépített részén áll. A robbantás kiagyalóinak tudniuk kellett, hogy a merénylet nem csupán a rendőrök, hanem a békés civil lakosság körében is áldozatokat szed.

Medvegyev is részvétet nyilvánított

Dmitrij Medvegyev államfő részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak. Utasította Rasid Nurgalijev belügyminisztert, hogy teremtsen rendet az ingusföldi belügyminisztériumban, továbbá tegyen javaslatot az ottani káderállomány megerősítésére.

Ingusföldön háromnapos gyászt rendeltek el.

Újabb merénylet Ingusföldön (Fotó: MTI)

Újabb merénylet Ingusföldön (Fotó: MTI)

Korlátozásokat vezetnek be

Mihail Grisankov, a orosz alsóház (duma) biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának első elnökhelyettese valószínűnek mondta, hogy Ingusföldön bevezetik a terrorizmusellenes hadműveleti területre vonatkozó korlátozásokat. Grisankov utalt a legutóbbi időkben Ingusföldön elkövetett merényletekre, a szélsőségesek tevékenységének aktivizálódására, s úgy vélte, mindez azt mutatja, hogy „meglehetősen hatalmas erők érdekeltek a kaukázusi helyzet destabilizálásában”, s ezek mind anyagilag, mind emberekkel támogatják a szélsőségeseket.

Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnök, aki ellen június 22-én követtek el merényletet, a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az ellene elkövetett gyilkossági kísérletet az Ingusföldön működő szélsőséges bandák, illetve azok külföldi támogatói rendelték meg. Azzal vádolta a Nyugatot, hogy a kaukázusi helyzet destabilizálására törekszik, s azt mondta, le fognak számolni a bandákkal, s eljutnak azokhoz is, akik mögöttük állnak.

Medvegyev leváltott

Dmitrij Medvegyev orosz államfő leváltotta az ingusföldi belügyminisztert azt követően, hogy hétfőn reggel egy öngyilkos merénylő támadása húsz ember életét oltotta ki és 138 sebesültet követelt Nazranyban.

A leváltásról szóló döntést maga az orosz államfő jelentette be egy asztraháni értekezleten azzal, hogy utasította Rasid Nurgalijev belügyminisztert, tegyen rendet az ingusföldi rendvédelmi szerveknél és terjesszen elő javaslatokat a személyi állomány megerősítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik