Nagyvilág

Betiltották a legnagyobb iráni ellenzéki lapot

Az iráni főügyészség egy hétre betiltotta a legnagyobb ellenzéki lap megjelenését - közölte hétfőn internetes oldalán maga az újság, az Ittimad Melli.

A júniusi elnökválasztás egyik jelöltje, a konzervatív reformer Mehdi Karubi vezette párt lapja hétfőn már nem jelent meg.
A rendőrség a nap folyamán szemtanúk szerint megakadályozta, hogy egy nagyjából 60 fős csoport tiltakozó gyűlést tartson a napilap székháza előtt Teherán központjában.

Karubi alulmaradt a voksoláson a hivatalban lévő államfővel, Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben. Az elnökválasztás után tüntetések törtek ki, tiltakozásul a voksolás állítólagos meghamisítása ellen.

Az Ittimad Melli többször is beszámolt egyes őrizetbe vett tüntetők megkínzásáról és megerőszakolásáról, ez dühítette fel a keményvonalasokat, s emiatt eszközölték ki az átmeneti tilalmat – írta honlapján az újság. Állítólag az ügyészségről valaki személyesen ment a nyomdába vasárnap este, és utasításba adta, hogy a lap átmenetileg nem jelenhet meg.

Az ISNA hírügynökség úgy tudja, a napilap hétfői számának első oldalán nyilatkozatot készült közölni, amelyben Karubi válaszolt volna keményvonalas ellenfeleinek “sértéseire”, kijelentve, hogy nem hagyja magát elhallgattatni.

Szaid Mortazavi teheráni főügyész tagadta, hogy az újság be lenne tiltva. Azt mondta, műszaki nehézségek miatt nem jelent meg hétfői szám, és nemsokára ismét olvasható lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik