Nagyvilág

Meghalt a 200. brit katona Afganisztánban

Meghalt szombaton egy brit katona, aki Afganisztánban egy robbanásban sebesült meg; halálával 200-ra emelkedett az ázsiai országban 2001 óta elesett brit katonák száma - közölte a brit védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a Royal Welsh ezred 2. zászlóaljának katonája egy angliai katonai kórházban halt meg. Csütörtökön sebesült meg járőrözés közben egy út szélén elhelyezett pokolgép robbanásában a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. Aznap három brit katonák öltek meg út menti robbanószerkezetek Afganisztánban.

Gordon Brown brit kormányfő nagyon tragikusnak nevezte, hogy az elesettek száma elérte a kétszázat. Kijelentette: a brit csapatok “létfontosságú küldetést” teljesítenek Afganisztánban annak megakadályozására, hogy az al-Kaida Nagy-Britanniában és máshol elkövetendő merényletek előkészítésére használja fel az országot.

Mintegy 9000 brit katona állomásozik Afganisztánban, többségük a lázadók tűzfészkének számító déli Hilmend tartományban. Júliusban 22 brit katona esett el Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik